Smakosze.pl
Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową

canva/lenazap; Pawel Wodzynski/East News

Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna

26 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa pieczarkowa jest jedną ze smaczniejszych i wyjątkowo sycących kompozycji. Przepis Ani Starmach pozwoli ją wam przyrządzić wyjątkowo sprawnie. Zwłaszcza jeśli macie pod ręką gotowy bulion warzywny. Koniecznie spróbujecie tej zupy — jej smak was zachwyci.

Zupa pieczarkowa jest wyjątkowo aromatycznym daniem, które bez problemu przyrządzicie w mniej niż godzinę. Podobnie jak pomidorową czy ogórkową, można ja przygotować na różne sposoby. Z przepisem Ani Starmach zrobicie jej najprostszą, zabielaną śmietaną wersję. Skusicie się?

Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku

Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zupę pieczarkową według Ani Starmach

Składniki:

  • 600 g pieczarek

  • 1,2 litra bulionu warzywnego

  • ćwiartka selera korzeniowego

  • 4 większe ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 1 mała marchewka

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 70 ml gęstej śmietany 18%

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, kroimy je w ćwiartki. Grzyby podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oleju i przenosimy do miseczki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

Cebule obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy cebulę. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, chwilę przesmażamy na niedużym ogniu.

Wrzucamy pokrojone warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy pieczarki. Podgrzewamy jeszcze przez kwadrans. Śmietanę hartujemy odrobiną zupy. Łączymy ją z zawartością garnka. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: jeśli zamienicie śmietanę na produkt sojowy, zupa będzie w pełni roślinna. Prosty patent sprawi, że będziecie mogli zaserwować to danie osobom na diecie wegańskiej.

Pożywna i smaczna zupa pieczarkowa

Pożywna i smaczna zupa pieczarkowa

Źródło zdjęcia: canva/russaquarius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >