Czy można jeść szypułki truskawek? Nie każdy zna prawidłową odpowiedź
Od kilku tygodni w sprzedaży są polskie truskawki. A zastanawialiście się, czy można jeść szypułki truskawek? Nie każdy zna prawidłową odpowiedź, bo jak się okazuje, jak najbardziej nadają się one do spożycia. Nie są trujące, tylko oczywiście ich smak nie umywa się do smaku aromatycznych owoców.
Przed spożyciem każdy płucze truskawki, osusza i odszypułkowuje. Niektórzy robią odwrotnie, bo najpierw usuwają szypułki, a dopiero potem płuczą owoce. Ta druga wersja jest niestety błędna, bo w ten sposób łatwo można wprowadzić zanieczyszczenie do środka truskawek (zwłaszcza jeśli po wyjęciu szypułki zostaje w owocach otwór).
Chyba nikt nawet nie zastanawiał się, czy szypułki truskawek są jadalne. Po co bowiem jeść coś, co nie jest ani smaczne, ani soczyste. Jak jednak przekonują naukowcy, w szypułkach drzemie dużo składników odżywczych.
Czy szypułki truskawek są jadalne?
Choć traktujemy szypułki jak odpad, nie są trujące, a nawet warto je jeść. Oczywiście nie urzekają smakiem, jednak podobnie jak truskawki są bogate w przeciwutleniacze.
Jak podajemy za portalem Haps, do takich wniosków doszła Lily Soutter, która ukończyła wydział żywienia człowieka na Uniwersytecie w Newcastle i jest członkinią British Association of Applied Nutrition (brytyjskiego stowarzyszenia, zajmującego się zdrowym żywieniem). Na stronie Leicester Mercury opublikowała nawet wyniki swoich badań, które są potwierdzeniem tych wniosków. Przeciwutleniacze, czy inaczej antyoksydanty są związkami chemicznymi, które hamują reakcje utleniania. Dzięki temu spowalniają procesy starzenia się komórek i całego organizmu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. nowotworowych.
Jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy jest witamina C, która występuje zarówno w truskawkach, jak i szypułkach. Lily Soutter zapewnia, że zjedzenie dziennie 8 oczyszczonych truskawek w 115 procentach pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę. Gdy więc zjemy je z szypułkami, wystarczy nawet 5-6 takich owoców.
Badaczka zaznacza jednak, że cenne walory posiadają tylko świeże, zielone szypułki. Te, które obeschły, mają już nikłą zawartość przeciwutleniaczy.
Szypułki świeże czy gotowane?
Jeśli zastanawiacie się, w jakiej postaci szypułki są najwartościowsze, to oczywiście te świeże, jedzone na surowo. Gdy jednak takie nie bardzo przechodzą wam przez gardło jako przekąska, możecie dodać je do sałatki lub zmiksować z owocami i warzywami na koktajl.
Z szypułek można też zrobić napar i wypić go, jako herbatkę. Jednak pod wpływem wysokiej temperatury duża część witaminy C jest niszczona. Z naszego serwisu dowiecie się też, czy można jeść bób ze skórką, a także, czy można jeść skórkę od banana.
Źródło zdjęcia: canva/MariaUspenskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: haps