Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można suszyć jabłka na słońcu? 1 szczegół sprawi, że pokochasz tę metodę

Czy można suszyć jabłka na słońcu? 1 szczegół sprawi, że pokochasz tę metodę

Jak suszyć jabłka na słońcu?
canva/YelenaYemchuk

Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek jak suszyć jabłka bez sprzętu, znamy skuteczną metodę. Okazuje się, że wystarczy je po prostu rozdrobnić i pozostawić na słońcu. Prosty i dobrze znany naszym babciom patent przynosi zaskakująco dobre efekty i nie rujnuje portfela. Spróbujecie?

Suszone jabłka to świetna przekąska lub dodatek do deserów. Wielu z nas kupuje gotowe produkty, bo uważa, że przygotowanie ich w domu bez specjalnej suszarki jest niemożliwe. Tymczasem wysuszone w słońcu owoce są równie smaczne, co sklepowe. Co więcej, nie zawierają przedłużających świeżość dodatków.

Wiemy, jak suszyć jabłka. Prosta metoda nie ma sobie równych

Domowe suszenie polegające na ułożeniu owoców na słońcu jest proste. Wystarczy tylko dokładnie oczyścić jabłka i pokroić je na mniejsze kawałki np. na ósemki czy cienkie plasterki. Cienka warstwa ułożona na drewnianej powierzchni czy w wiklinowym koszyku musi być wystawiona na działanie promieni słonecznych przez kilka kolejnych dni.

W ciepłym miejscu owoce powoli będą oddawać wilgoć i z czasem zaczną przypominać kupowane w sklepach smakołyki. Pamietajmy tylko, by zabezpieczyć produkt przed owadami, które mogą pojawić się w ich otoczeniu. Warto zakryć suszone owoce gazą, która utrudni dostęp, a jednocześnie nie spowolni znacznie suszenia.

Ważnym elementem procesu będzie też obracanie owoców. Dzięki temu zgromadzony w nich płyn będzie uwalniał się możliwie równomiernie, a na powierzchniach styku z podłożem nie zgromadzą się soki, które mogłyby doprowadzić do pleśnienia wyrobu.

Jak przechowywać suszone jabłka?

Efektem powolnego suszenie owoców z dostępem do powietrza będzie pyszna i chrupiąca przekąska, która skusi niejednego smakosza. Aby długo cieszyła smakiem i konsystencją, należy ją dobrze zabezpieczyć. Gotowy wyrób najlepiej trzymać w bawełnianych woreczkach.

Zgromadzone w suchym miejscu, w spiżarni opakowania zabezpieczą wyrób przed dalszym wysychaniem, wilgocią czy działalnością owadów. Spokojnie więc doczekają momentu ich spożycia.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na smakołyki z jabłkami. Suszoną wersję owocu warto dodać do porannej owsianki. Będą też ciekawym urozmaiceniem letniego kompotu.

Wiemy, jak suszyć jabłka, by były pyszne
canva/dusiowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: