Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu? Ten warunek jest konieczny
Ogórki kiszone są tradycyjną polską kiszonką. To doskonały dodatek do dań obiadowych, sałatek czy jako przekąska. Jednak pojawia się pytania o wodę, którą zalewamy ogórki- czy może być z kranu? Tak, ale jest tu bardzo ważny jeden warunek.
Ogórki kiszone- ulubiona kiszonka Polaków
Ogórki kiszone są ulubioną kiszonką Polaków. Pasuje do dań obiadowych, przekąsek i sałatek. Każdy, kto kisi ogórki ma swoją sprawdzoną recepturę na ich przygotowanie. Dodajemy korzeń, chrzanu, czosnek, liście dębu, malin i porzeczek. Możliwości jest bardzo wiele, żeby przygotować pyszne i zdrowe ogórki kiszone.
Warto pamiętać, że są one naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność, chronią przed przeziebieniem i grypą, a sok z ogórków kiszonych to skarbnica witamin. Znajdziemy tu witaminy: A, C, K, E. Do tego potas, magnez, fosfor i wapń. Ogórki kiszone są świetnym źródłem błonnika.
Weź płatki owsiane i jeszcze 2 składniki. To ciasto bez pieczenia to prawdziwy hitCo z wodą do kiszenia ogórków?
Czy ogórki kiszone możemy zalać wodą z kranu? Wszystko zależy od jakości kranówki. Jednak z tą jak wiemy, bywa różnie. Warto odstawić wodę na 24 godziny i dopiero po tym czasie zalać nią ogórki. Świetnie też sprawdzi się tu dzbanek filtrujący albo ostudzona i przegotowana woda.
Ważne, żeby woda miała 20 stopni. Taka temperatura sprzyja namnażaniu pożytecznych bakterii mlekowych. Są one niezwykle ważne podczas procesu fermentacji. Oprócz wody podczas kiszenia istotna jest też zawartość soli.
Ile soli do ogórków?
Pamiętajmy, żeby dodać łyżkę soli na litr wody. Powinna być to sól kamienna niejodowana. Taka sól pochodzi z pradawnych złóż, które powstały setki milionów lat temu. Nie zawiera ona antyzbrylacza, który źle wpływa na smak ogórków.
Sól kłodawska pochodzi z permu, czyli ostatniego okresu ery paleozoicznej, czyli sprzed około 280 milionów lat. Warto pamiętać, że sok z ogórków kiszonych stanowi zamiennik napojów izotonicznych. Jest doskonałym antidotum na przeziębienie i infekcje. Pisaliśmy o zalewie do ogórków. Radziliśmy, jakich liści używać do kiszenia.
Źródło: pysznosci.pl