Smakosze.pl
Czego lepiej nie dodawać do rosołu?

Canva Pro

Czy powinno się dodawać lubczyk do rosołu?

3 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Wielowymiarowy smak rosołowi daje nie tylko odpowiednio przygotowany bulion, ale również przyprawy podkręcające aromat i wyrazistość zupy. Jednym z ziół, bez których wielu nie może sobie wyobrazić niedzielnego pierwszego dania, jest lubczyk. Okazuje się jednak, że czasem lepiej z niego zupełnie zrezygnować. Niektórym może mocno zaszkodzić.

Wielu ekspertów kulinarnych twierdzi, że brak lubczyku w rosole jest poważnym błędem, który znacząco wpływa na smak zupy. Mogłoby się wydawać, że jego dodanie jest wręcz obowiązkowym punktem. Niekoniecznie jednak tak jest.

Choć lubczyk na pewno wzbogaci walory smakowe rosołu, jest to zioło, na które szczególnie powinniśmy uważać. Dawniej stosowano go jako afrodyzjak, był ważną częścią rytuałów miłosnych. Dzisiaj również docenia się go ze względu na liczne zalety, jednak nie każdy może go spożywać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kto powinien uważać na lubczyk w rosole?

Jak z każdym ziołem, również z lubczykiem należy mocno uważać. Z jego spożywania powinny przede wszystkim zrezygnować kobiety w ciąży. Wszystko dlatego, iż zioło to posiada właściwości rozkurczowe, a w nadmiernych ilościach może wywołać krwawienia, a nawet poronienia.

Kobietom karmiącym również zaleca się zrezygnowanie ze spożywania lubczyku. Paniom w okresie menstruacji, szczególnie mającym problemy z obfitymi miesiączkami też doradza zrezygnowanie z lubczyku, gdyż znacznie zwiększa on krwawienia.

Filiżanka kawy

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

CZYTAJ DALEJ

Lubczyk jest rośliną fotouczulającą. Dlatego też po spożyciu go w dużej ilości lepiej unikać słońca. W przeciwnym razie na skórze mogą pojawić się plamy. W szczególności zareagować tak mogą alergicy.

Lubczyk wpływa też źle na ostre stany zapalne oraz niewydolność serca czy nerek. W takim przypadku niezbędna jest konsultacja lekarska.

Lubczyk to popularna przyprawa rosołowa

Lubczyk to popularna przyprawa rosołowa

Źródło: Canva (HandmadePictures, Getty Images)

Warto pamiętać, że lubczyk jest też głównym składnikiem przyprawy „maggi”, a także kostek rosołowych czy bulionowych. Dodaje się go do wielu przypraw ziołowych. Oczywiście w niewielkiej ilości nie powinien nam zaszkodzić, w ekstremalnych przypadkach skutki jego spożycia mogą być fatalne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdroweodzywianiewciazy.pl, newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Dominika MikaAutor

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >