Smakosze.pl
Czy tacki do grilla są szkodliwe? Znamy odpowiedź

canva/Thomas Demarczyk

Używasz aluminiowych tacek podczas grillowania? W 2 przypadkach możesz sobie poważnie zaszkodzić

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zastanawialiście się kiedyś czy tacki do grilla są szkodliwe? Okazuje się, że są dwie sytuacje przyrządzanie potraw kwaśnych i marynowanych — w których popularny produkt może nie być bezpieczny dla zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego.

Grillowanie przy użyciu specjalnych tacek aluminiowych jest praktyczne i wygodne. Niestety w dwóch przypadkach może też nie być do końca bezpieczne. Główną przyczyną jest zawarty w produkcie glin, który w specyficznych warunkach może przechodzić do żywności. Warto być świadomym tego ryzyka.

Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym

Babcia Marysia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w 1 kwaśnym dodatku

CZYTAJ DALEJ

Czy tacki do grilla są szkodliwe? Znamy odpowiedź

Grillowanie nie należy do najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Wszechobecny dym i wysoka temperatura, na jaką wystawiamy żywność, sprzyjają wytwarzaniu się szkodliwych związków chemicznych.

Jeszcze bardziej niebezpieczny jest kapiący tłuszcz, który jest uzasadnieniem dla użycia aluminiowej tacki. Z jednej strony produkt ten zapobiega zapalaniu wydobywających się z potraw soków na węglu, ale z drugiej sam może być przyczyną pogorszenia stanu naszego zdrowia.

Na szczęście dzieje się tak tylko w niektórych przypadkach. Podczas badań naukowych zaobserwowano, że kwaśne marynaty sprzyjają zwiększeniu przenikania aluminium z tacki do jedzenia. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość soli i stosunkowo niskie pH mieszanek. Jak znaleźć wyjście z tej sytuacji?

Zasady bezpiecznego grillowania są proste

Opisane wyżej ryzyko przenikania aluminium do jedzenia praktycznie nie istnieje w przypadku grillowania lekko posolonego mięsa czy warzyw. Warto więc tak zaplanować posiłki z grilla, by smakowe dodatki pojawiały się dopiero na talerzu.

Jeżeli nie wyobrażamy sobie przyrządzania dań bez aromatycznej marynaty, możemy zdecydować się na zakup specjalnych stalowych brytfanek. To rozwiązanie bezpieczne dla zdrowia i ekologiczne. Dobrym pomysłem będzie też zaopatrzenie się grill gazowy. Tam stosowanie tacek nie jest konieczne, bo ściekający tłuszcz nie ma szans się zapalić.

Po sprawdzone przepisy na dania z grilla zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy niezawodny patent na znakomitą karkówkę z rusztu. Ten natomiast zawiera recepturę na szaszłyki z kurczakiem i warzywami.

Wiemy, czy tacki do grilla są szkodliwe

canva/Thomas Demarczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Grill360; Broilking; Żywienie Medonet

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >