Jak ugotować domowy boczek na kanapki?
Nie ma nic lepszego niż świeżo zrobiona kanapka z pysznym wędzonym domowym boczkiem. Jeśli też chcesz raczyć się takim smakołykiem, niżej zdradzamy prostą recepturę. Wystarczy jeden kęs tego boczku, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie.
Domowy boczek na kanapki może wydawać się trudny w przygotowaniu, jednak w praktyce jest przy nim wyjątkowo mało pracy. Co więcej, jego smak jest znacznie lepszy niż wersji sklepowej.
Poza wykorzystaniem owego boczku jako składnik na kanapki można dodawać go do zup, jajek i wielu innych dań. Możesz również eksperymentować z przyprawami, nadając mu zupełnie nowy aromat.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na domowy boczek
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy sposoby na łatwe otwarcie słoika. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.
Składniki:
800 g grubego boczku wędzonego na surowo
1 pęczek włoszczyzny
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1 główka czosnku
3 cebule
czarny pieprz ziarnisty
Zacznij od umycia warzyw z włoszczyzny i obrania ich. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka. Dopełnij go dwoma litrami wody i postaw na gazie.
Gdy woda będzie się gotować, wrzuć do niej cebule przekrojone na pół oraz całą główkę czosnku - również przekrojoną na pół. Dopraw całość pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.
Do wody dodaj boczek i gotuj go przez 40 minut lub więcej, jeśli po tym czasie nie jest miękki. Po ugotowaniu zostaw mięso w wywarze, aż całkowicie ostygnie. Pokrój go w cienkie plasterki i możesz kłaść boczek na kanapki. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło: canva/arfo, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile