Smakosze.pl
rozbijanie kotletów

canva/yipengge

Czym zastąpić panierkę w potrawach?

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Chrupiący schabowy czy chrupiąca smażona ryba z pewnością są smaczne. Niestety, nie są zdrowe. A to właśnie przez smażenie i przez panierkę, które czynią potrawę ciężkostrawną i tuczacą. Dlatego podpowiemy wam czym zastąpić niezdrową panierkę.

Smażenie jest niewątpliwie szybką metodą przyrządzania potraw. Ma jednak wady, bo usmażone produkty stają się trudniej strawne, często też powodują bóle brzucha. A gdy jeszcze smażymy je w panierce problem narasta. Panierka chłonie bowiem dużo tłuszczu, rzadko wnosząc do potrawy coś zdrowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czym zastąpić panierkę w potrawach?

Po pierwsze, zamiast kawałek mięsa czy ryby smażyć lepiej go upiec. W czasie pieczenia produkt nie tylko nie wchłonie dodatkowego tłuszczu, ale też część naturalnie zawartego w nim tłuszczu się z niego wytopi.

Jeśli zaś marzysz o chrupiącej panierce na powierzchni pieczonego mięsa też jest to możliwe. Wystarczy, że kotlet obtoczysz np. w mieszance startego parmezanu i tartej bułki. Panierkę możesz dodatkowo wzbogacić w przyprawy, np. pieprz, czosnek czy bazylię.

Tarcie ziemniaków na placki

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

CZYTAJ DALEJ

Pomysły na zdrowe panierki

Jeśli jednak nie potrafisz zrezygnować ze smażenia, możesz chociaż postarać się o wartościowszą panierkę. Wiadomo bowiem, że klasyczna bułka tarta to niemalże czysta, mało zdrowa skrobia.

Dlatego proponujemy przygotować panierkę np. z chleba razowego czy grahamki. To nic trudnego. Kromki chleba lub bułkę wystarczy podsuszyć w piekarniku, a potem zetrzeć lub pokruszyć przy użyciu kuchennego młotka. Można ją wymieszać z ziołami czy sezamem.

Do panierowania kotletów oraz ryb można też użyć płatków owsianych, otrąb, posiekanych orzechów, spłatkowanych migdałów, sezamu czy pestek słonecznika. Dzięki nim poznacie nowe wersje starych potraw, a wasz żołądek będzie zadowolony.

Pamiętajcie też by po zdjęciu z patelni usmażony kotlet czy filet rybny położyć na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Wchłoną one nadmiar kalorycznego tłuszczu.

panierka

panierka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: odzywianiehellozdrowie, zywienieabczdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >