Czym zastąpić papier do pieczenia?
Przygotowujecie ciasto, a zabrakło wam papieru do pieczenia? Jest na to sposób. Posmarujcie formę masłem i posypcie ją buka tartą, a gotowy deser wyjmiecie z niej bez problemu. A to nie jedyne rozwiązanie.
Nie wszystkie domowe wypieki wymagają zastosowania papieru do pieczenia. Tak będzie na przykład w przypadku szarlotki na kruchym spodzie. Ciasto zazwyczaj zawiera wystarczająco dużo tłuszczu, by nie przywarło do naczynia. Z innymi wypiekami — np. z sernikiem — nie będzie już tak prosto.
Czego użyć zamiast papieru do pieczenia?
Babciny patent, polegający na natłuszczeniu formy masłem i obsypaniu jej bułką tartą, będzie ratunkiem w sytuacji, gdy okaże się, że papieru w domu nie macie. Nie w każdej sytuacji jego zastosowanie będzie możliwe.
Robiąc ciasto wegańskie, masło zastąpcie margaryną, a najlepiej olejem rzepakowym. Ten ostatni tłuszcz ma znaczną przewagę nad pozostałymi — nie wpływa na smak wyrobu. Będzie zatem dobry również do zabezpieczenia przed przywieraniem pasztetu czy innej warzywnej zapiekanki.
W niektórych przypadkach możecie też wykorzystać papier śniadaniowy. Jedyne, na co trzeba uważać to temperatura pieczenia. Specjalny papier ma tę przewagę, że dobrze znosi wysokie temperatury.
Jednak i on ma pewne ograniczenia. Sporo dostępnych na rynku wyrobów nie nadaje się do pieczenia w temperaturze powyżej 230 stopni Celsjusza. Wszystkie dania wymagające takich warunków warto piec z użyciem folii aluminiowej, która nie spali się.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Są formy, które nie wymagają specjalnego traktowania. Silikonowe „naczynia” do wypiekania, o ile są wykonane z wysokiej jakości materiałów, sprawdzą się doskonale do wielu wypieków. Będą idealne zwłaszcza do ciast zwartych np. bab czy keksów.
Jeśli nie macie takiego naczynia na podorędziu, a w domu brak jakichkolwiek innych produktów, o których wspominaliśmy powyżej, odłóżcie na bok plany piekarnicze i zdecydujcie się na deser bez pieczenia np. blok czekoladowy.
Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary