Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatna jajecznica według Gordona Ramsaya
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 01.08.2021 02:00

Delikatna jajecznica według Gordona Ramsaya

Jajecznica od Gordona Ramsaya
Canva / kabVisio

Bez wątpienia jajecznica jest jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Większość smakoszy od specjału wymaga delikatności i puszystości. Właśnie taki efekt można osiągnąć za sprawą receptury samego Gordona Ramsaya. Jajecznica w tym wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.

Smakowita jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ dobrze przyrządzony specjał, wyróżnia się niecodziennymi walorami smakowymi i kuszącą konsystencją. Jak jajecznicę przygotowuje Gordon Ramsay?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica według receptury słynnego kucharza

Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za podstawowe danie, który każdy powinien umieć przygotować. Nie bez powodu istnieje tak wiele przepisów na specjał z jajek. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze Magdy Gessler.

Tym razem sięgniemy po przepis od jednego z najpopularniejszych kucharzy na świecie. Gordon Ramsay jest jedną z tych osób, której nie trzeba przedstawiać wielbicielom kulinariów. Jego receptura na jajecznicę jest zaskakująco prosta. Istotne są detale. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • jajka

  • masło

  • śmietana

  • sól

  • pieprz

Delikatna jajecznica, która mile zaskoczy niejednego smakosza

Gordon Ramsay kieruje się kilkoma zasadami, dzięki którym jajecznica zawsze wychodzi idealnie. Na początku interesującą nas liczbę jajek rozbijamy do miseczki. Przekładamy je razem z łyżką masła na zimną patelnię, którą ustawiamy na małym ogniu.

Kiedy jajka zaczną się ścinać, patelnie podnosimy znad ognia i mocno je mieszamy. Po pewnym czasie powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Warto pamiętać, że jajecznica jest daniem, które nie lubi pośpiechu.

Jajka nie mogą się ściąć zbyt mocno. Dlatego, kiedy uznamy, że konsystencja jest bliska ideałowi, danie wzbogacamy o łyżkę zimnej śmietany. Dzięki niej obniżymy temperaturę patelni i nadamy jajecznicy delikatniejszych nut smakowych.

Oczywiście jajecznicę doprawiamy na samym końcu. Możemy wzbogacić ją również o posiekany szczypiorek i inne dodatki. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Godna uwagi jest jajecznica z dodatkiem kukurydzy.

Jajecznica w przepysznym wydaniu
Jajecznica w przepysznym wydaniu

Canva / HANA76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Zajadam

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka