Jajecznica Magdy Gessler jest nie lada specjałem
Instagram / @magdagessler_official; Canva.com / kabVisio

Najlepsza jajecznica według receptury Magdy Gessler

Jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Potrawa idealnie sprawdza się w roli pożywnego śniadania. W każdym domu jajecznica jest przygotowywana odrobinę inaczej. Magda Gessler w swojej recepturze stawia na puszystość. Efekt jest obłędny.

Bez wątpienia jajecznica jest jedną z kulinarnych podstaw. Każdy potrafi ją przygotować, jednak nie oznacza to, że nie można tego zrobić jeszcze lepiej. Receptura od Magdy Gessler sprawi, że jajecznica zachwyci najbliższych.

Puszysta jajecznica Magdy Gessler

Jajecznica już wcześniej gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyjątkowo aromatyczny specjał. Dziś pod lupę weźmiemy przepis Magdy Gessler. Jajecznica będzie zachwycała swoją puszystością.

Puszysta jajecznica jest ideałem, do którego dąży wielu smakoszy. Kultowa potrawa może rozpływać się w ustach, jeśli zastosujemy się do wskazówek słynnej restauratorki. Warto wiedzieć, co radzi Magda Gessler.

Na nagraniu opublikowanym na Facebookowej stronie Food Network Polska, Magda Gessler zaprezentowała przygotowywanie śniadaniowego klasyka. Restauratorka wyjaśniła, że jajka muszą być bardzo dobrze zmieszane trzepaczką. Na początku wykładamy je na duży ogień, a później do zmniejszamy.

Ukryte zastosowania zwykłego piekarnikaUkryte zastosowania zwykłego piekarnikaCzytaj dalej

Zastosowanie powyższych wskazówek sprawi, że jajecznica nie zetnie się zbyt szybko i będzie rosła. Przyczyni się to jej puszystości. Magda Gessler w swojej wersji potrawy używa wyjątkowych specjałów. Jakie produkty są potrzebne do przygotowania wybornej jajecznicy?

  • 12 jajek
  • 500 g kurek
  • 2 cebule
  • 60 g gęstej śmietany
  • 50 g masła
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • sól i pieprz

Jajecznica

(Canva.com / Taratorki)

Jajecznica jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Na początku kurki oczyszczamy. Najlepiej zrobić to przy użyciu szczoteczki. Grzybów nie należy namaczać, ponieważ pochłoną wodę. Utrudni ona smażenie. Kurki kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy, a na patelni rozgrzewamy masło.

Najpierw musimy zeszklić cebulę. Kiedy już to nastąpi, dodajemy do niej kurki. Mieszankę wzbogacamy o sól i pieprz. Warto dodać również szczyptę kurkumy. Jajka starannie ubijamy ze śmietaną. Najlepiej robić to w dosyć energiczny sposób. Do masy dodajemy posiekaną zieleninę.

Mieszankę z jajek wlewamy na patelnię. Po chwili zmniejszamy ogień. Całość smażymy, dopóki jajka się nie zetną. W kilka minut nasz specjał będzie gotowy. Jajecznica w tej odsłonie zachwyci najbliższych. Warto również sięgnąć po przepis na chleb w jajku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Facebook / @foodnetworkpolska; Polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł