Dietetycy o wigilijnych potrawach. Co można jeść bez wyrzutów sumienia?
Święta Bożego Narodzenia są okresem, kiedy większość z nas nie może powstrzymać się przed jedzeniem ogromnych ilości potraw. Portal Polska Times zapytał się dietetyków o to, które dania można jeść bez wyrzutów sumienia. Na liście znalazły się ryby, pozycje z kiszoną kapustą czy burakami.
Święta Bożego Narodzenia, a szczególnie sama wigilia, to czas, kiedy możemy w końcu zrelaksować się po wielotygodniowych przygotowaniach do świętowania. Wtedy stół wręcz ugina się pod ciężarem jedzenia przeznaczonego dla całej rodziny i innych gości.
Nie wszystkie dania są jednak zdrowymi opcjami dla naszych organizmów. W niektórych zawartość tłuszczu czy cukru jest bardzo duża. Z tego powodu niżej pokazujemy, które potrawy można jeść bez większych wyrzutów sumienia.
Które wigilijne potrawy można jeść w dużych ilościach?
Podstawą wigilii są ryby. Karp oczywiście gra w tym główną rolę, jednak nie jest to jedyna ryba, którą zajadamy się w czasie świąt. Śledzie pod różnymi postaciami oraz łosoś również pojawiają się wtedy w naszym menu.
Ryby zawierają duże ilości białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Najwięcej do zaoferowania mają tłuste gatunki, jak tuńczyk, sardynka czy sardela. To właśnie w nich można znaleźć jod i kwasy omega-3.
Potrawy z kiszonek
Na pierwszą myśl przychodzi oczywiście bigos, w którym znajduje się kiszona kapusta. Często jednak kiszonki dodaje się do sałatek czy podaje jako zwykłą przegryzkę. Postny bigos bez mięsa jest pełen wartości odżywczych z kiszonej kapusty.
Podczas kiszenia bakterie wydzielają kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na układ trawienny oraz odpornościowy. Kapusta wypełniona jest także witaminami i składnikami mineralnymi, przez co jedzenie świątecznego bigosu nie jest wcale niezdrowe.
Grzyby i buraki
Grzyby dodaje się do ogromnej części świątecznych dań, co pozwala czerpać z nich jak najwięcej. Nawet niewielka ilość grzybów dostarcza dużej dawki antyoksydantów, które korzystnie wpływają na cały organizm - spowalniają starzenie czy walczą ze stanami zapalnymi.
Buraki, najczęściej pod postacią czerwonego barszczu, pełne są przeciwutleniaczy, które odpowiadają za ich pyszną barwę. Pobudzają one trawienie, a także ochraniają i regenerują wątrobę. Co więcej, w burakach jest mnóstwo minerałów i innych mikroelementów, które także pozytywnie działają na procesy w ludzkim ciele.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.
Źródło: canva/13-Smile, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polskatimes Zapraszamy na nasz Instagram