Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Po prostu zasyp cytrynę solą. Po 7 dniach przetrzesz oczy ze zdumienia
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 13.03.2025 18:17

Po prostu zasyp cytrynę solą. Po 7 dniach przetrzesz oczy ze zdumienia

Łyżka soli nad cytryną w szklance
Fot. YouTube/Ruby Home

Cytryna jest uniwersalnym owocem cytrusem, który ma dość kwaśny smak. Jest naturalnym i jednocześnie najczęściej głównym składnikiem orzeźwiającego napoju, czyli lemoniady. Oprócz oczywistych zastosowań cytrynę można również użyć na inne sposoby. Jednym z nich jest połączenie jej z solą. 

Właściwości odżywcze cytryny

Cytryna ma wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W 100 g tego owocu. 

Ponadto cytryna jest źródłem wielu witamin. Między innymi Witaminy A, tych z grupy B, a także Witaminy C

Dodatkowo dostarcza do naszego organizmu wiele minerałów, które mają znaczący wpływ na nasze zdrowie, są to między innymi żelazo, wapń, potas  i fosfor

Aktywność biologiczna soku z cytryny w dużej mierze zależy od zawartości polifenoli. Najbardziej znaczącą grupę wśród nich stanowią flawonoidy, w tym apigenina, diosmina, hesperydyna, naringenina oraz kwercetyna.

Kilka soczystych cytryn
Fot. Canva/Boarding1Now
Ania Bardowska robi ją lepiej niż cukiernicy. Jej babka wielkanocna zawstydza mistrzów ciast

Wykorzystanie cytryny w kuchni

Cytryna to owoc, który ze względu na swój wyrazisty, kwaśny smak rzadko jest spożywany na surowo. Najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do orzeźwiających napojów w letnich miesiącach, takich jak woda czy lemoniada. Z kolei w chłodniejsze dni cytryna staje się ważnym dodatkiem rozgrzewających napojów. 

Świetnie wkomponuje się w zimową herbatę i razem z imbirem, goździkami i syropem malonowym stworzy napój, który rozgrzeje nas nawet w bardzo mroźne dni. 

Cytryna jest również stosowana do różnego rodzaju marynat np. do mięs, nadając im wyjątkową kruchość. Jej obecność w potrawach wzbogaca zarówno słodkie, jak i wytrawne smaki, pozwalając im stać się bardziej wyrazistymi. Często jest również używana do skrapiania ryb, dodając im świeżości i aromatu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Patent z cytryną i solą

Taki patent z pewnością przyda się w każdej kuchni. 

W pierwszej kolejności kroimy cytrynę na pół, a następnie w cienkie plasterki i na koniec w kostkę. Tak pokrojony owoc przekładamy do małej salaterki, do której po chwili wsypujemy dwie łyżki soli i wlewamy odrobinę wody. Całość mieszamy. 

Mieszanka cytryny, soli i wody
Fot. YouTube/Ruby Home

W kolejnym kroku zawartość miski przekładamy do blendera. Miksujemy dokładnie, po czym przelewamy przez sitko uzyskany sok do plastikowego naczynia. Dodajemy łyżkę płynu do mycia naczyń i dokładnie mieszamy. 

W kolejnym kroku przelewamy uzyskana ciecz do tacki na lód. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Czekamy, aż się całość zamrozi. 

Sprawdź przepis na pyszne rogaliki. Zobacz, jak samodzielnie zrobić czekoladowego Zajączka Wielkanocnego

Sok z cytryny przelewany do tacki na lód
Fot. YouTube/Ruby Home

Okazuje się, że cytryna w połączeniu z solą tworzy skuteczny sposób czyszczenia zlewu i toalety, ale również patelni