Po prostu zasyp cytrynę solą. Po 7 dniach przetrzesz oczy ze zdumienia

Cytryna jest uniwersalnym owocem cytrusem, który ma dość kwaśny smak. Jest naturalnym i jednocześnie najczęściej głównym składnikiem orzeźwiającego napoju, czyli lemoniady. Oprócz oczywistych zastosowań cytrynę można również użyć na inne sposoby. Jednym z nich jest połączenie jej z solą.
Właściwości odżywcze cytryny
Cytryna ma wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W 100 g tego owocu.
Ponadto cytryna jest źródłem wielu witamin. Między innymi Witaminy A, tych z grupy B, a także Witaminy C.
Dodatkowo dostarcza do naszego organizmu wiele minerałów, które mają znaczący wpływ na nasze zdrowie, są to między innymi żelazo, wapń, potas i fosfor.
Aktywność biologiczna soku z cytryny w dużej mierze zależy od zawartości polifenoli. Najbardziej znaczącą grupę wśród nich stanowią flawonoidy, w tym apigenina, diosmina, hesperydyna, naringenina oraz kwercetyna.

Wykorzystanie cytryny w kuchni
Cytryna to owoc, który ze względu na swój wyrazisty, kwaśny smak rzadko jest spożywany na surowo. Najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do orzeźwiających napojów w letnich miesiącach, takich jak woda czy lemoniada. Z kolei w chłodniejsze dni cytryna staje się ważnym dodatkiem rozgrzewających napojów.
Świetnie wkomponuje się w zimową herbatę i razem z imbirem, goździkami i syropem malonowym stworzy napój, który rozgrzeje nas nawet w bardzo mroźne dni.
Cytryna jest również stosowana do różnego rodzaju marynat np. do mięs, nadając im wyjątkową kruchość. Jej obecność w potrawach wzbogaca zarówno słodkie, jak i wytrawne smaki, pozwalając im stać się bardziej wyrazistymi. Często jest również używana do skrapiania ryb, dodając im świeżości i aromatu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Patent z cytryną i solą
Taki patent z pewnością przyda się w każdej kuchni.
W pierwszej kolejności kroimy cytrynę na pół, a następnie w cienkie plasterki i na koniec w kostkę. Tak pokrojony owoc przekładamy do małej salaterki, do której po chwili wsypujemy dwie łyżki soli i wlewamy odrobinę wody. Całość mieszamy.

W kolejnym kroku zawartość miski przekładamy do blendera. Miksujemy dokładnie, po czym przelewamy przez sitko uzyskany sok do plastikowego naczynia. Dodajemy łyżkę płynu do mycia naczyń i dokładnie mieszamy.
W kolejnym kroku przelewamy uzyskana ciecz do tacki na lód. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Czekamy, aż się całość zamrozi.
Sprawdź przepis na pyszne rogaliki. Zobacz, jak samodzielnie zrobić czekoladowego Zajączka Wielkanocnego.

Okazuje się, że cytryna w połączeniu z solą tworzy skuteczny sposób czyszczenia zlewu i toalety, ale również patelni.





































