Dlaczego do zupy szczawiowej dodajemy jajko?
Zupa szczawiowa nie pojawia się w naszym menu zbyt często. Jednak od czasu do czasu, zjadamy ją z przyjemnością. Zwłaszcza wiosną, gdy pojawiają się świeże, młode listki. Jednak szczawiową można robić przez cały rok, wykorzystując szczaw ze słoika. A wiecie, dlaczego do zupy szczawiowej dodajemy jajko? Nie chodzi tylko o smak.
Zupa szczawiowa ma niepowtarzalny, kwaśny smak. Jest więc doskonałą odmianą od wszystkich innych zup. Zwykle podaje się ją z gotowanymi ziemniakami, choć niektórzy serwują ją z makaronem lub grzankami.
Dlaczego do zupy szczawiowej dodajemy jajko?
Jajko dodane do zupy szczawiowej łagodzi jej smak, a także zwiększa pożywność tej potrawy. Dodatkowo też, a może przede wszystkim, neutralizuje wpływ kwasu szczawiowego na nasz organizm.
Kwas szczawiowy w szczawiu występuje w dużych ilościach. Obniża on przyswajanie wapnia i magnezu. Może też podrażniać żołądek, powodować powstawanie kamieni nerkowych, prowadzić do zapalenia stawów, a także hamować wzrost dzieci.
Jajko, podobnie jak często dodawana do zupy szczawiowej śmietana, zawierają wapń, który wyrównuje nieco straty spowodowane spożyciem szczawiu. Z powodu dużej zawartości szczawianów, szczawiu nie powinniśmy spożywać zbyt często. Szczególnie powinny go ograniczać osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm i dnę moczanową.
Gdzie jeszcze czyhają szczawiany?
Szczawiany występują jednak nie tylko w szczawiu. Można je też znaleźć w innych warzywach. Sporo kwasu szczawiowego zawiera np. rabarbar, szpinak, szparagi, buraki, botwinka i jarmuż. Dlatego te warzywa również warto łączyć z produktami bogatymi w wapń, np. z mlekiem, kefirem, serem, twarogiem.
Ciekawostką jest fakt, że kwas szczawiowy występuje także w kawie i kakao. Nie są to może zbyt duże ilości, jednak pijąc te napoje zbyt często, możemy zubożyć nasz organizm z wapnia i magnezu. Dlatego nie przesadzajmy z ich ilością.
Poznaj przepis na barszcz ze szczawiu . Dowiedz się też, w jaki sposób przygotować szczaw do słoików .
Źródło zdjęcia: canva/Amarita
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps