Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego Lidl wystawił na półki brzydkie owoce i warzywa? Powód jest bardzo ważny

Dlaczego Lidl wystawił na półki brzydkie owoce i warzywa? Powód jest bardzo ważny

Dlaczego Lidl wystawił na półki brzydkie owoce i warzywa?
Marek BAZAK/East News

Sieć Lidl wróciła do sprzedawania niedoskonałych warzyw i owoców od lokalnych producentów. Produkty odbiegające od norm dotyczących wyglądu od poniedziałku można nabyć we wszystkich placówkach dyskontu po obniżonych cenach. To doskonała okazja, by zaoszczędzić i uratować żywność przed zmarnowaniem.

Większe, krzywe, z wadami skórki — takie warzywa czy owoce są tak samo wartościowe, jak te spełniające standardy wyglądu. Niestety producenci nierzadko zmuszeni są do ich wyrzucania. Lidl nie chce przyczyniać się do niepotrzebnego marnowania żywności i wprowadza możliwość zakupu nieidealnych produktów.

Wyjątkowe warzywa i owoce Lidlu

Specjalna oferta jest ograniczona czasowo. Do środy we wszystkich sklepach Lidl Polska dostępne będą dwa warianty tańszych warzyw i owoców — zestaw warzywny złożony z marchwi, selera i buraka oraz zestaw jabłek. Za ten pierwszy zapłacimy 6,99 zł/ 3 kg. Drugi kosztować będzie zaledwie 1,79 zł/kg.

W wybranych lokalizacjach można będzie kupić także niestandardowych wymiarów pomidory żółte. Ich cena wyniesie 9,99 zł/kg. Wszystkie produkty pochodzą od polskich producentów. Deklarują oni, że takie „niewymiarowe” egzemplarze mogą stanowić nawet 20% całej produkcji. Warto zatem włączyć się w akcję i przy okazji skorzystać z promocji.

Lidl działa w duchu less waste

Opcja zakupu warzyw i owoców z wizualnymi odchyleniami od standardu nie pojawia się w sieci dyskontów po raz pierwszy. „Brzydkie” warzywa już wcześniej trafiały na półki sklepowe i cieszyły się sporą popularnością.

Lidl nieustannie zachęca też do zakupu produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia, oferując je w niższych cenach w ramach projektu „Kupuję, nie marnuję". Wszystkie działania mają na celu pokazanie konsumentom możliwości uważniejszych i bardziej przemyślanych zakupów oraz zminimalizowanie wyrzucania smacznej i bezpiecznej dla zdrowia żywności.

Na naszej stronie znajdziecie przydatne wskazówki, które pomogą wam ograniczyć marnowanie jedzenia. W tym artykule zdradzamy, jak przygotować smaczny bulion z warzywnych resztek. Ten natomiast zawiera prosty patent na pasztet z warzyw po rosole.

Lidl sprzedaje nieidealne warzywa
canva/ArtCookStudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Noizz/ Fakt