Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć
Zastanawialiście się, dlaczego w sklepach jajka są trzymane poza lodówką? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo przecież wiecie, że chłód przedłuża świeżość produktów. Tak naprawdę chodzi jednak o jeden detal, o jedną różnicę między mieszkaniem a supermarketem.
Większość osób po zrobieniu zakupów umieszcza większość produktów w lodówce. Również i jajka, które lądują zwykle w przeznaczonym do tego celu miejscu, czyli na drzwiczkach lodówki. A jeszcze przed chwilą te jajka leżały w sklepie na zwykłej półce bez chłodzenia.
Jak to więc jest z jajkami? Wymagają trzymania w warunkach chłodniczych, czy nie? Czemu w sklepach mogą je przechowywać na zwykłych półkach, a w domu zalecane jest włożenie ich do lodówki? Chodzi o mały szczegół.
Dlaczego jajka w sklepach nie są trzymane w lodówce?
Chodzi o temperaturę, jaka panuje w sklepach wielkopowierzchniowych. Supermarkety są zwykle klimatyzowane, więc temperatura w nich oscyluje około 19-20 st. C. Nie ma w nich też zwykle okien, więc wnętrze się nie nagrzewa. Stała temperatura utrzymuje się w nich niezależnie od pory roku.
Z tej właśnie przyczyny jajka mogą być w nich trzymane poza lodówką, czyli na zwykłych półkach. Temperatura w okolicach 20 st. C nie szkodzi jajkom. I co ważniejsze, nie są też one narażone na wahania temperatury. Poza tym nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak szybko schodzi towar w sklepach. Produkty, w tym jajka, zwykle nie leżą dłużej niż tydzień.
W naszych mieszkaniach zwykle nie mamy klimatyzacji, więc temperatura uzależniona jest od tego, czy mamy właśnie sezon grzewczy, czy przez okno mocno świeci słońce. Latem często zdarza się, że temperatura w mieszkaniu osiąga blisko 30 st. C. A to już zdecydowanie za dużo, jeśli chodzi o odporność jajek. Dlatego włóżmy je lepiej do lodówki lub trzymajmy w pomieszczeniu, w którym temperatura nie jest wyższa niż 20 st. C, np. w spiżarni, piwnicy.
Przechowywanie jajek — ważne wskazówki
Choć jajka najbezpieczniej jest trzymać w lodówce, to znaczenie ma też konkretne w niej miejsce. Niestety nie najlepszym są drzwiczki lodówki, bo na nich panuje najwyższa temperatura.
Poza tym drzwiczki lodówki są często otwierane, w związku z czym znajdujące się na nich produkty są narażone na duże wahania temperatury. A to z pewnością nie służy jajkom, ani produktom nabiałowym. Dlatego jajka najlepiej jest trzymać na środkowej półce lodówki, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna.
Przed włożeniem jajek do lodówki nie należy ich myć. W ten sposób usuwamy z nich bowiem naturalną osłonę przeciwbakteryjną i narażamy je na szybsze zepsucie. Niemyte jajka można przechowywać w temperaturze do 20 st. C przez ok. 3 tygodnie.
Jajek nie należy trzymać w pobliżu czosnku czy innych intensywnie pachnących produktów. Ich skorupki mają bowiem pory, przez które jajka chłoną obce zapachy.
Z naszego serwisu dowiesz się też, jak należy przechowywać oleje i tłuszcze. Poznasz też wskazówki dotyczące przechowywania truskawek.
Źródło zdjęcia: canva/engdaowichitpunya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce
Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek
Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe
Źródło: zywienie.medone, newsy.gotujmy