Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?
Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.
Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?
My proponujemy dodać do biszkoptu trochę proszku do pieczenia i soku z cytryny. Ten zestaw zadba o to by nasz biszkopt równomiernie wyrósł i nie opadł. Biszkopt przygotowany według tego przepisu będzie puszysty, wilgotny i nie będzie kruszył się w czasie krojenia.
Przepis na biszkopt z sokiem z cytryny
Składniki:
-
6 jajek
-
1,5 szklanki drobnego cukru
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie biszkoptu
Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj w wysokim naczyniu z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Masę odstaw, powinna wyrosnąć.
Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj do nich porcje cukru. Ubijaj, aż powstanie sztywna, lśniąca piana.
Do białek dodaj masę żółtkową, delikatnie zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 w piekarniku o temperaturze 160 st. C.
Źródło zdjęcia: canva/vikif
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kubeleksmakowy