Smakosze.pl

canva/fermate

Dlaczego warto dodać do herbaty pieprz?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Doskonale smakuje, i to w każdej sytuacji, i ma liczne walory zdrowotne. Zwykle dosmacza się ją cukrem, sokiem z cytryny, miodem czy imbirem. A wiecie, dlaczego warto dodać do herbaty pieprz? Zaraz to wyjaśnimy.

Pieprz to z kolei jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych przypraw. Doprawia się nim przeróżne potrawy, po to by nabrały wyrazu. Charakterystycznej ostrości nadaje mu substancja piperyna. Ma ona działanie przeciwzapalne, pobudza też metabolizm i trawienie, dlatego pieprz może wspomóc odchudzanie. Poza tym piperyna ułatwia wchłanianie niektórych składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać do herbaty pieprz?

Po herbatę sięgamy zwykle wtedy, gdy chcemy się rozgrzać. A wyobraźcie sobie, co się stanie, jeśli do herbaty dodacie jeszcze pieprz . Wiadomo, przyprawa ta jest ostra w smaku i też doskonale rozgrzewa. Dlatego to połączenie jest naprawdę trafione, jeśli chodzi o herbatkę wypijaną np. w czasie przeziębienia.

Jednak herbata z dodatkiem pieprzu też doskonale smakuje. Kilka ziaren pieprzu trzeba dodać do niej na etapie zaparzania, po to by zdążył uwolnić się z niego charakterystyczny smak i aromat. Gotowy napar herbaty będzie lekko i przyjemnie ostry, po prostu pyszny.

Co jeszcze warto dodać do herbaty?

Do herbaty można też dodać inne, ciekawe składniki. Odmienią jej smak, ale też wzmocnią jej właściwości.

Sok malinowy — działa rozgrzewająco i napotnie, dlatego warto dodać go do herbaty, gdy jesteśmy przeziębieni. Zwłaszcza że sok malinowy dobrze też radzi sobie z bakteriami i wirusami.

Miód — można stosować go do słodzenia herbaty, ale można też sięgać po niego w celach leczniczych. Dobrze radzi sobie bowiem z infekcjami. Ale uwaga — dodajemy go do letniej, a nie do gorącej herbaty. W temperaturze powyżej 60 st. C traci bowiem swoje właściwości.

Imbir — również zintensyfikuje rozgrzewające i wzmacniające działanie herbaty. Kilka plasterków świeżego imbiru trzeba włożyć do kubka razem z herbatą i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach napój do walki z przeziębieniem będzie gotowy.

Przyprawy korzenne — np. cynamon, kardamon, goździki również wzbogacą smak i aromat herbaty. Napój stanie się smaczniejszy, ale też będzie działał rozgrzewająco i przeciwwirusowo.

pieprz
pieprz

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: basilur, zwierciadlo, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >