Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do herbaty pieprz?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.09.2021 02:00

Dlaczego warto dodać do herbaty pieprz?

herbata
canva/fermate

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Doskonale smakuje, i to w każdej sytuacji, i ma liczne walory zdrowotne. Zwykle dosmacza się ją cukrem, sokiem z cytryny, miodem czy imbirem. A wiecie, dlaczego warto dodać do herbaty pieprz? Zaraz to wyjaśnimy.

Pieprz to z kolei jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych przypraw. Doprawia się nim przeróżne potrawy, po to by nabrały wyrazu. Charakterystycznej ostrości nadaje mu substancja piperyna. Ma ona działanie przeciwzapalne, pobudza też metabolizm i trawienie, dlatego pieprz może wspomóc odchudzanie. Poza tym piperyna ułatwia wchłanianie niektórych składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać do herbaty pieprz?

Po herbatę sięgamy zwykle wtedy, gdy chcemy się rozgrzać. A wyobraźcie sobie, co się stanie, jeśli do herbaty dodacie jeszcze pieprz. Wiadomo, przyprawa ta jest ostra w smaku i też doskonale rozgrzewa. Dlatego to połączenie jest naprawdę trafione, jeśli chodzi o herbatkę wypijaną np. w czasie przeziębienia.

Jednak herbata z dodatkiem pieprzu też doskonale smakuje. Kilka ziaren pieprzu trzeba dodać do niej na etapie zaparzania, po to by zdążył uwolnić się z niego charakterystyczny smak i aromat. Gotowy napar herbaty będzie lekko i przyjemnie ostry, po prostu pyszny.

Co jeszcze warto dodać do herbaty?

Do herbaty można też dodać inne, ciekawe składniki. Odmienią jej smak, ale też wzmocnią jej właściwości.

Sok malinowy — działa rozgrzewająco i napotnie, dlatego warto dodać go do herbaty, gdy jesteśmy przeziębieni. Zwłaszcza że sok malinowy dobrze też radzi sobie z bakteriami i wirusami.

Miód — można stosować go do słodzenia herbaty, ale można też sięgać po niego w celach leczniczych. Dobrze radzi sobie bowiem z infekcjami. Ale uwaga — dodajemy go do letniej, a nie do gorącej herbaty. W temperaturze powyżej 60 st. C traci bowiem swoje właściwości.

Imbir — również zintensyfikuje rozgrzewające i wzmacniające działanie herbaty. Kilka plasterków świeżego imbiru trzeba włożyć do kubka razem z herbatą i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach napój do walki z przeziębieniem będzie gotowy.

Przyprawy korzenne — np. cynamon, kardamon, goździki również wzbogacą smak i aromat herbaty. Napój stanie się smaczniejszy, ale też będzie działał rozgrzewająco i przeciwwirusowo.

pieprz
pieprz

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: basilur, zwierciadlo, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram