Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?
Po kawę zwykle sięgamy, gdy potrzebujemy pobudzenia. Ten pyszny napój można jednak wzbogacić, rozbudowując jej smak, a przy tym podnosząc jej właściwości lecznicze. Wystarczy dodać jedną przyprawę, która pozytywnie wpłynie na naszą odporność.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego do kawy warto dodać kurkumę?
Kurkuma jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym jak i w leczeniu. Zawiera bowiem kurkuminę — związek chemiczny o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych oraz charakterystycznej żółtej barwie. To właśnie dobroczynne właściwości kurkuminy powodują, że warto sięgnąć po ten korzeń, chcąc wzmocnić odporność.
Zdrowy napój kawowy uzyskasz, dodając łyżeczkę sproszkowanego korzenia kurkumy do kawy. Korzyści zdrowotne wynikające z jej spożycia można dodatkowo podnieść, łącząc ją z odrobiną czarnego pieprzu, który zwiększa jej biodostępność.
Na odporność, jak również i na układ pokarmowy, zbawiennie wpłynie z kolei imbir. Zawarty w tym kłączu olejek fantastycznie wpływa na trawienie i perystaltykę jelit. Sprawdzi się też jako remedium na nudności. Odrobina startego imbiru dodana do porannej kawy nada jej pikantnego smaku i dostarczy jego cennych walorów.
Filiżankę kawy urozmaicić można także poprzez dodatek kakao. Taka kompozycja smakowa pomoże zniwelować stres i poprawić nastrój, a także zwiększy naszą koncentrację i pamięć. 1 łyżka surowego kakao dodana do napoju kofeinowego to także sposób na to, by zadbać o zdrowe serce, obniżając ciśnienie krwi, oraz o dobry poziom cholesterolu.
O serce zadbamy również, dodając do kawy cynamonu. Ponadto, zawarte w nim składniki wpływają na przyspieszenie przemiany materii oraz na poprawę stanu naszej skóry. Wystarczy pół łyżeczki dodane do kawy, aby szybko poprawić naszą kondycję.
Sprawdźcie też inne sposoby jak podkręcić smak i zwiększyć wartość zdrowotną filiżanki kawy. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego warto do niej dodać szczyptę soli. Sięgnijcie też koniecznie po przepis na kawę z dodatkiem kardamonu.
Źródło zdjęcia: canva/photoshkolnik
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotowanie.onet, anmacentrum