Smakosze.pl
kawa z przyprawami

canva/PavelKant

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Po kawę zwykle sięgamy, gdy potrzebujemy pobudzenia. Ten pyszny napój można jednak wzbogacić, rozbudowując jej smak, a przy tym podnosząc jej właściwości lecznicze. Wystarczy dodać jedną przyprawę, która pozytywnie wpłynie na naszą odporność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego do kawy warto dodać kurkumę?

Kurkuma jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym jak i w leczeniu. Zawiera bowiem kurkuminę — związek chemiczny o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych oraz charakterystycznej żółtej barwie. To właśnie dobroczynne właściwości kurkuminy powodują, że warto sięgnąć po ten korzeń, chcąc wzmocnić odporność.

Zdrowy napój kawowy uzyskasz, dodając łyżeczkę sproszkowanego korzenia kurkumy do kawy. Korzyści zdrowotne wynikające z jej spożycia można dodatkowo podnieść, łącząc ją z odrobiną czarnego pieprzu, który zwiększa jej biodostępność.

Na odporność, jak również i na układ pokarmowy, zbawiennie wpłynie z kolei imbir. Zawarty w tym kłączu olejek fantastycznie wpływa na trawienie i perystaltykę jelit. Sprawdzi się też jako remedium na nudności. Odrobina startego imbiru dodana do porannej kawy nada jej pikantnego smaku i dostarczy jego cennych walorów.

jajo sadzone

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

CZYTAJ DALEJ

Filiżankę kawy urozmaicić można także poprzez dodatek kakao. Taka kompozycja smakowa pomoże zniwelować stres i poprawić nastrój, a także zwiększy naszą koncentrację i pamięć. 1 łyżka surowego kakao dodana do napoju kofeinowego to także sposób na to, by zadbać o zdrowe serce, obniżając ciśnienie krwi, oraz o dobry poziom cholesterolu.

O serce zadbamy również, dodając do kawy cynamonu. Ponadto, zawarte w nim składniki wpływają na przyspieszenie przemiany materii oraz na poprawę stanu naszej skóry. Wystarczy pół łyżeczki dodane do kawy, aby szybko poprawić naszą kondycję.

Sprawdźcie też inne sposoby jak podkręcić smak i zwiększyć wartość zdrowotną filiżanki kawy. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego warto do niej dodać szczyptę soli. Sięgnijcie też koniecznie po przepis na kawę z dodatkiem kardamonu.

kubki z kawą

kubki z kawą

Źródło zdjęcia: canva/photoshkolnik

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet, anmacentrum

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >