Smakosze.pl
Cykoria jest smaczna i zdrowa

canva/Elena_Danileiko

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

15 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Robiąc zakupy na targowisku, często spotykamy się z nieco mniej popularnymi warzywami, których smak potrafi zaskoczyć. Jednym z produktów, na które warto się zdecydować, jest cykoria. Odpowiednio przyrządzona będzie pyszna, a korzyści ze spożycia niebagatelne. Spróbujcie koniecznie. Pamiętajcie jednak o obmyciu liści wodą z sokiem z cytryny. W ten sposób pozbędziecie się goryczy.

Niektóre warzywa, takie jak np. brukiew czy topinambur, nie trafiają na nasze talerze zbyt często. Wynikać to może z faktu, że nie znamy ich smaku lub nie wiemy, do czego je wykorzystać. Podobna sytuacja występuje w przypadku cykorii. Warzywo to słynie z gorzkiego smaku, który łatwo można usunąć. Nie powinniśmy z niego rezygnować.

Smażenie jajecznicy na patelni

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia jajecznicy

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto sięgać po cykorię?

To niepozorne warzywo jest bogate w wiele cennych składników mineralnych. Cykoria rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i K oraz wybrane witaminy z grupy B. Zawiera także istotne dla organizmu sole mineralne m.in. potas, wapń, żelazo, miedź, cynk czy magnez.

Warzywo charakteryzuje też spora zawartość błonnika — w jednej małej główce znajdziemy aż 0,8 g tego składnika. Zjedzenie cykorii to świetny również świetnym źródłem beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe wolne rodniki oraz wpływa na poprawę kolorytu i nawilżenia skóry.

Ponadto cykoria ma wyjątkowo niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest idealna dla diabetyków. Warto zaznaczyć, że pozytywnie wpływa nie tylko na regulację poziomu cukru, ale obniża poziom cholesterolu w organizmie. Jest przy tym niskokaloryczna, wiec może być spożywana w towarzystwie wielu innych produktów.

Którą cykorię wybrać i jak ją podać?

Świeże warzywo charakteryzuje się jasnozielonym kolorem i ściśle do siebie przylegającymi liśćmi. Smaczna cykoria ma niewielką główkę — o średnicy 3-4 centymetrów — i długości około 15 centymetrów. Przed użyciem usuńcie zewnętrzne warstwy oraz głąb. Liście opłuczcie sokiem z cytryny zmieszanym z wodą i cieszcie się smakiem.

Liście, które nie miały dostępu do światła będą pyszne. Gdy warzywo zostanie narażone na kontakt z tym czynnikiem, uzyska intensywnie zielony kolor. Taki wygląd cykorii świadczy o niewłaściwej uprawie. Powinno się ją prowadzić bez dostępu światła.

Najprostszym sposobem na zjedzenie cykorii jest uduszenie jej na maśle. Może ona z powodzeniem trafić także do warzywnej sałatki z delikatnym sosem winegret. Jej smak dobrze komponuje się też z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem. Warzywo sprawdzi się również jako baza obiadowej surówki.

Surówka z cykorii na talerzu

Cykoria dobrze smakuje w towarzystwie orzechów włoskich

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Truskawki

Produkty

Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >
Piotr Molecki/East News, facebook.com/SlodkiSlony

Produkty

Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Cena zwala z nóg

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Czytaj więcej >
Obieranie pieczarek

Produkty

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Czytaj więcej >
Jak należy przechowywać koperek?

Produkty

Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu

Czytaj więcej >