Jak przyrządzić topinambur?

W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem.
Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł.
Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.
Przepis na zupę krem z topinamburu
Składniki:
0,5 kg topinamburu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 gałązka świeżego rozmarynu
125 ml mleka
olej
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
łyżeczka cukru
0,5 l bulionu warzywnego
Zacznij od dokładnego umycia topinamburu pod bieżącą wodą. Ostrym nożem lub obieraczką do warzyw obierz go ze skórki (ta przeszkadza w uzyskaniu gładkiej konsystencji), a następnie skrop sokiem z cytryny.
Cebulę oraz czosnek obierz ze skórki. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju i po kilku minutach dodaj czosnek. Smaż całość przez 3-4 minuty. Do naczynia wrzuć pokrojone kawałki topinamburu i podsmażaj, aż złapią odrobinę koloru.
Wlej do garnka bulion warzywny, wsyp sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz gałązkę rozmarynu. Gotuj zupę przez 20 minut do momentu, aż topinambur stanie się miękki. Wyłów rozmaryn, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dolej do niego mleko, wsyp cukier, wymieszaj i podawaj. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uniknięcie ciemnienia ziemniaków zbyt szybko.

Źródło zdjęcia: canva/lenazap, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego do zupy pomidorowej warto dodać majonez? Efekt jest wyjątkowy
Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika
źródło: akademiasmaku



































