Smakosze.pl
Topinambur

canva/rezkrr, Getty Images Pro

Jak przyrządzić topinambur?

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem.

Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł.

Ewa Wachowicz, ciasto drożdżowe

Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego

CZYTAJ DALEJ

Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

Przepis na zupę krem z topinamburu

Składniki:

  • 0,5 kg topinamburu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • 125 ml mleka

  • olej

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • łyżeczka cukru

  • 0,5 l bulionu warzywnego

Zacznij od dokładnego umycia topinamburu pod bieżącą wodą. Ostrym nożem lub obieraczką do warzyw obierz go ze skórki (ta przeszkadza w uzyskaniu gładkiej konsystencji), a następnie skrop sokiem z cytryny.

Cebulę oraz czosnek obierz ze skórki. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju i po kilku minutach dodaj czosnek. Smaż całość przez 3-4 minuty. Do naczynia wrzuć pokrojone kawałki topinamburu i podsmażaj, aż złapią odrobinę koloru.

Wlej do garnka bulion warzywny, wsyp sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz gałązkę rozmarynu. Gotuj zupę przez 20 minut do momentu, aż topinambur stanie się miękki. Wyłów rozmaryn, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dolej do niego mleko, wsyp cukier, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uniknięcie ciemnienia ziemniaków zbyt szybko.

Zupa z topinambura

Źródło zdjęcia: canva/lenazap, Getty Images Signature

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >
Zupa śledziowa na zimno

Przepisy

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Czytaj więcej >
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Przepisy

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Czytaj więcej >