Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić topinambur?
Adam Moskal
Adam Moskal 14.01.2022 01:00

Jak przyrządzić topinambur?

Topinambur
canva/rezkrr, Getty Images Pro

W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem.

Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł.

Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

Przepis na zupę krem z topinamburu

Składniki:

  • 0,5 kg topinamburu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • 125 ml mleka

  • olej

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • łyżeczka cukru

  • 0,5 l bulionu warzywnego

Zacznij od dokładnego umycia topinamburu pod bieżącą wodą. Ostrym nożem lub obieraczką do warzyw obierz go ze skórki (ta przeszkadza w uzyskaniu gładkiej konsystencji), a następnie skrop sokiem z cytryny.

Cebulę oraz czosnek obierz ze skórki. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju i po kilku minutach dodaj czosnek. Smaż całość przez 3-4 minuty. Do naczynia wrzuć pokrojone kawałki topinamburu i podsmażaj, aż złapią odrobinę koloru.

Wlej do garnka bulion warzywny, wsyp sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz gałązkę rozmarynu. Gotuj zupę przez 20 minut do momentu, aż topinambur stanie się miękki. Wyłów rozmaryn, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dolej do niego mleko, wsyp cukier, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uniknięcie ciemnienia ziemniaków zbyt szybko.

Zupa z topinambura

Źródło zdjęcia: canva/lenazap, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram