Smakosze.pl
Karambola

canva/TopPhotoImages, Getty Images

Dlaczego warto jeść karambolę?

5 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Karambola charakteryzuje się egzotycznym wyglądem - jej kształt przypomina gwiazdę i często ma pastelowe kolory. Owoc ten zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia substancji, takich jak przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy oraz witamina C. Dodatkowo karambola jest niskokaloryczna i jest w całości jadalna.

Karambola, nazywana przez niektórych gwiaździstym owocem, przybiera kształt pięcioramiennej gwiazdy i pochodzi z Malezji, Indonezji, Bangladeszu oraz Sri Lanki. W Polsce nie jest zbyt popularna, lecz warto dać jej szansę.

Gołąbki z rybnym farszem

Pyszne gołąbki z zaskakującym, rybnym farszem

CZYTAJ DALEJ

Gwiaździsty owoc zachwyca swoim niebanalnym smakiem oraz ciekawą konsystencją. Miąższ przypomina fakturą winogrona, z kolei w smaku wyczuwalna jest kwaśność, słodkość oraz delikatna cierpkość.

Co skrywa w sobie karambola?

Przede wszystkim korzystne właściwości tego owocu wynikają z obecności przeciwutleniaczy, takich jak kwas galusowy i kwercetyna. Związki te pozytywnie działają na skórę, poprawiając nawilżenie oraz zmniejszając szansę na pojawienie się zmarszczek.

Przeciwutleniacze walczą także z wolnymi rodnikami, które są jednym z powodów stanów zapalnych, wywołują przyspieszone starzenie się skóry, a także mogą zwielokrotniać szansę zachorowania na poważne i niebezpieczne choroby.

Kolejną substancją działającą przeciwutleniająco jest zwykła witamina C, którą również znaleźć można w karamboli. Co więcej, kwas askorbinowy reguluje pracę układu odpornościowego oraz ułatwia proces gojenia się ran.

Jak jeść karambolę?

Jeśli masz ochotę wgryźć się w nią, jak w jabłko, bez problemu możesz to zrobić. Jadalny jest bowiem zarówno miąższ, jak i skórka. Skórka ma jednak specyficzną woskową teksturę, co może nie przypaść do gustu niektórym osobom. Przed zjedzeniem owoc należy dokładnie umyć i odciąć końcówki z obu stron.

W sklepie spróbuj wybrać owoce o jasnożółtym kolorze i większym rozmiarze. Zielona karambola jest bardzo kwaśna i mało smaczna. Możesz dodawać ją do potraw mięsnych czy rybnych lub wkroić kawałki do sałatki.

Przy zakupie kilku kilogramów karamboli polecamy sporządzenie z nich domowego dżemu lub konfitury. W wersji suszonej pasuje jako dodatek do kompotu, nadając mu świeższego i lekko kwaśnego posmaku.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej jeść owoce. Ten tekst wyjaśnia, dlaczego świeże owoce cytryny warto zamrozić w zamrażalniku.

Karambola

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stronazdrowia; poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >