Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto jeść karambolę?
Adam Moskal
Adam Moskal 05.01.2022 01:00

Dlaczego warto jeść karambolę?

Karambola
canva/TopPhotoImages, Getty Images

Karambola charakteryzuje się egzotycznym wyglądem - jej kształt przypomina gwiazdę i często ma pastelowe kolory. Owoc ten zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia substancji, takich jak przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy oraz witamina C. Dodatkowo karambola jest niskokaloryczna i jest w całości jadalna.

Karambola, nazywana przez niektórych gwiaździstym owocem, przybiera kształt pięcioramiennej gwiazdy i pochodzi z Malezji, Indonezji, Bangladeszu oraz Sri Lanki. W Polsce nie jest zbyt popularna, lecz warto dać jej szansę.

Gwiaździsty owoc zachwyca swoim niebanalnym smakiem oraz ciekawą konsystencją. Miąższ przypomina fakturą winogrona, z kolei w smaku wyczuwalna jest kwaśność, słodkość oraz delikatna cierpkość.

Co skrywa w sobie karambola?

Przede wszystkim korzystne właściwości tego owocu wynikają z obecności przeciwutleniaczy, takich jak kwas galusowy i kwercetyna. Związki te pozytywnie działają na skórę, poprawiając nawilżenie oraz zmniejszając szansę na pojawienie się zmarszczek.

Przeciwutleniacze walczą także z wolnymi rodnikami, które są jednym z powodów stanów zapalnych, wywołują przyspieszone starzenie się skóry, a także mogą zwielokrotniać szansę zachorowania na poważne i niebezpieczne choroby.

Kolejną substancją działającą przeciwutleniająco jest zwykła witamina C, którą również znaleźć można w karamboli. Co więcej, kwas askorbinowy reguluje pracę układu odpornościowego oraz ułatwia proces gojenia się ran.

Jak jeść karambolę?

Jeśli masz ochotę wgryźć się w nią, jak w jabłko, bez problemu możesz to zrobić. Jadalny jest bowiem zarówno miąższ, jak i skórka. Skórka ma jednak specyficzną woskową teksturę, co może nie przypaść do gustu niektórym osobom. Przed zjedzeniem owoc należy dokładnie umyć i odciąć końcówki z obu stron.

W sklepie spróbuj wybrać owoce o jasnożółtym kolorze i większym rozmiarze. Zielona karambola jest bardzo kwaśna i mało smaczna. Możesz dodawać ją do potraw mięsnych czy rybnych lub wkroić kawałki do sałatki.

Przy zakupie kilku kilogramów karamboli polecamy sporządzenie z nich domowego dżemu lub konfitury. W wersji suszonej pasuje jako dodatek do kompotu, nadając mu świeższego i lekko kwaśnego posmaku.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej jeść owoce. Ten tekst wyjaśnia, dlaczego świeże owoce cytryny warto zamrozić w zamrażalniku.

Karambola

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stronazdrowia; poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram