Dlaczego warto jeść sandacza?
Sandacz jest wyjątkowo szlachetną rybą, która jednak nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem. Ryba ta ma delikatne białe mięso podobne do dorsza, charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu i dużą ilością białka. Jest doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Sandacz na polskich stołach nie pojawia się za często. Gdy myślimy o rybach, częściej wybieramy smacznego i popularnego łososia, który uważany jest za idealne źródło zdrowych tłuszczy. W praktyce sandacz jest znacznie lepszy.
Poza wartościami odżywczymi sandacz ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od naszych preferencji kulinarnych czy okazji. Dlatego zawsze warto mieć, choć kilka zamrożonych w zamrażalniku filetów.
Co skrywa w sobie sandacz?
Przede wszystkim sandacz pełen jest pełnowartościowego białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości niezdrowych tłuszczu. Takie proporcje czynią z sandacza idealną rybę dla osób będących na diecie, lub chcących zdrowo się odżywiać.
Dużą częścią tłuszczy w tej rybie są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne w zachowaniu zdrowego układu krążeniowego przez człowieka. Obecne są w nim kwasy omega-3 oraz omega-6.
Witaminy w sandaczu
Sandacz jest jednym z niewielu produktów spożywczym, w którym można znaleźć witaminę B12. Bierze ona udział w produkcji czerwonych krwinek, więc jej ewentualne niedobory mogą być katastrofalne.
Witamina D to kolejny mikroelement obecny w sandaczu. Witamina ta odpowiada za zdrowe i mocne kości - niedobory mogą wpływać na rozwój osteoporozy. Zimą jedzenie produktów z witaminą D jest szczególnie ważne, ponieważ właśnie wtedy najmniej jej przyjmujemy.
Jak przygotować sandacza?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, sandacza można sporządzić na wiele różnych sposobów. Najczęściej piecze się go w całości wraz z przyprawami i sokiem z cytryny, smaży na patelni czy gotuje na parze.
Sandacz sprawdza się również jako podstawa do zupy rybnej, kotlecików rybnych czy zapiekanek z makaronem. Polecamy eksperymentowanie podczas pichcenia sandacza, gdyż łatwo można odkryć pyszne kombinacje z produktów, które akurat ma się pod ręką w kuchni.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia przepis na tatara ze śledzia.
źródło: canva/sergey02, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl; zywienie.abczdrowie.pl