Smakosze.pl
Sandacz

canva/irontrybex, Getty Images

Dlaczego warto jeść sandacza?

12 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sandacz jest wyjątkowo szlachetną rybą, która jednak nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem. Ryba ta ma delikatne białe mięso podobne do dorsza, charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu i dużą ilością białka. Jest doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Sandacz na polskich stołach nie pojawia się za często. Gdy myślimy o rybach, częściej wybieramy smacznego i popularnego łososia, który uważany jest za idealne źródło zdrowych tłuszczy. W praktyce sandacz jest znacznie lepszy.

Ekspresowa karpatka z ciasta francuskiego

Najszybsza karpatka na świecie bez ciasta parzonego

CZYTAJ DALEJ

Poza wartościami odżywczymi sandacz ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od naszych preferencji kulinarnych czy okazji. Dlatego zawsze warto mieć, choć kilka zamrożonych w zamrażalniku filetów.

Co skrywa w sobie sandacz?

Przede wszystkim sandacz pełen jest pełnowartościowego białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości niezdrowych tłuszczu. Takie proporcje czynią z sandacza idealną rybę dla osób będących na diecie, lub chcących zdrowo się odżywiać.

Dużą częścią tłuszczy w tej rybie są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne w zachowaniu zdrowego układu krążeniowego przez człowieka. Obecne są w nim kwasy omega-3 oraz omega-6.

Witaminy w sandaczu

Sandacz jest jednym z niewielu produktów spożywczym, w którym można znaleźć witaminę B12. Bierze ona udział w produkcji czerwonych krwinek, więc jej ewentualne niedobory mogą być katastrofalne.

Witamina D to kolejny mikroelement obecny w sandaczu. Witamina ta odpowiada za zdrowe i mocne kości - niedobory mogą wpływać na rozwój osteoporozy. Zimą jedzenie produktów z witaminą D jest szczególnie ważne, ponieważ właśnie wtedy najmniej jej przyjmujemy.

Jak przygotować sandacza?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, sandacza można sporządzić na wiele różnych sposobów. Najczęściej piecze się go w całości wraz z przyprawami i sokiem z cytryny, smaży na patelni czy gotuje na parze.

Sandacz sprawdza się również jako podstawa do zupy rybnej, kotlecików rybnych czy zapiekanek z makaronem. Polecamy eksperymentowanie podczas pichcenia sandacza, gdyż łatwo można odkryć pyszne kombinacje z produktów, które akurat ma się pod ręką w kuchni.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia przepis na tatara ze śledzia.

Sandacz

źródło: canva/sergey02, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl; zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >