Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalnie prosta i błyskawiczna zupa pomidorowa

Banalnie prosta i błyskawiczna zupa pomidorowa

Błyskawiczna zupa pomidorowa
canva/lengel76

Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie rosołu drobiowego. Tym razem jednak proponujemy wam przyrządzenie jej na wywarze warzywnym z dodatkiem słodkiej papryki. Będzie pysznie, lekko i zdrowo. Spróbujecie?

Niejednokrotnie prezentowaliśmy wam już wyjątkowe receptury na nieszablonowe zupy pomidorowe. Wystarczy wspomnieć ten rewelacyjny przepis na rozgrzewającą pomidorówkę z soczewicą czy delikatnie kwaśną wersję z dodatkiem soku z ogórków kiszonych.

Jeżeli tamte przepisy przypadły wam do gustu, nowa wersja tej klasycznej zupy też ma szansę na dłużej zagościć w waszym kulinarnym repertuarze. Nikt się bowiem nie oprze pomidorowej doprawionej słodką suszoną czerwoną papryka.

Przepis na prostą pomidorową z nutą papryki

Składniki na bulion warzywny:

  • 2 litry wody

  • 2 małe pietruszki

  • 4 średnie marchewki

  • 1 mała cebula

  • 3 sztuki ziela angielskiego

  • 2 małe liście laurowe

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na pomidorową:

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki bazylii

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa na bulion starannie myjemy i władamy je do garnka. Cebule opalamy palnikiem kuchni gazowej lub kroimy ją w ćwiartki i karmelizujemy bez dodatku tłuszczu na patelni. Dodajemy ją do pozostałych jarzyn.

Zawartość garnka zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 10 minut. Wlewamy olej.

Wsypujemy słodką paprykę oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz — gdyby pomidory były kwaśne — cukrem. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Możemy zabielić śmietaną mleczną lub roślinną. Smacznego.

Dobry przecier pomidorowy to podstawa
Dobry przecier pomidorowy to podstawa

Źródło zdjęcia: canva/Mrdidg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rytmynatury Zapraszamy na nasz Instagram