Banalnie prosta i błyskawiczna zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie rosołu drobiowego. Tym razem jednak proponujemy wam przyrządzenie jej na wywarze warzywnym z dodatkiem słodkiej papryki. Będzie pysznie, lekko i zdrowo. Spróbujecie?
Niejednokrotnie prezentowaliśmy wam już wyjątkowe receptury na nieszablonowe zupy pomidorowe. Wystarczy wspomnieć ten rewelacyjny przepis na rozgrzewającą pomidorówkę z soczewicą czy delikatnie kwaśną wersję z dodatkiem soku z ogórków kiszonych.
Jeżeli tamte przepisy przypadły wam do gustu, nowa wersja tej klasycznej zupy też ma szansę na dłużej zagościć w waszym kulinarnym repertuarze. Nikt się bowiem nie oprze pomidorowej doprawionej słodką suszoną czerwoną papryka.
Przepis na prostą pomidorową z nutą papryki
Składniki na bulion warzywny:
2 litry wody
2 małe pietruszki
4 średnie marchewki
1 mała cebula
3 sztuki ziela angielskiego
2 małe liście laurowe
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na pomidorową:
400 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki bazylii
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki do podania
śmietana do zabielenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa na bulion starannie myjemy i władamy je do garnka. Cebule opalamy palnikiem kuchni gazowej lub kroimy ją w ćwiartki i karmelizujemy bez dodatku tłuszczu na patelni. Dodajemy ją do pozostałych jarzyn.
Zawartość garnka zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 10 minut. Wlewamy olej.
Wsypujemy słodką paprykę oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz — gdyby pomidory były kwaśne — cukrem. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Możemy zabielić śmietaną mleczną lub roślinną. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Mrdidg
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: rytmynatury Zapraszamy na nasz Instagram