Smakosze.pl

canva/lengel76

Banalnie prosta i błyskawiczna zupa pomidorowa

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie rosołu drobiowego. Tym razem jednak proponujemy wam przyrządzenie jej na wywarze warzywnym z dodatkiem słodkiej papryki. Będzie pysznie, lekko i zdrowo. Spróbujecie?

Niejednokrotnie prezentowaliśmy wam już wyjątkowe receptury na nieszablonowe zupy pomidorowe. Wystarczy wspomnieć ten rewelacyjny przepis na rozgrzewającą pomidorówkę z soczewicą czy delikatnie kwaśną wersję z dodatkiem soku z ogórków kiszonych .

Jeżeli tamte przepisy przypadły wam do gustu, nowa wersja tej klasycznej zupy też ma szansę na dłużej zagościć w waszym kulinarnym repertuarze. Nikt się bowiem nie oprze pomidorowej doprawionej słodką suszoną czerwoną papryka.

Przepis na prostą pomidorową z nutą papryki

Składniki na bulion warzywny:
  • 2 litry wody

  • 2 małe pietruszki

  • 4 średnie marchewki

  • 1 mała cebula

  • 3 sztuki ziela angielskiego

  • 2 małe liście laurowe

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na pomidorową:
  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki bazylii

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa na bulion starannie myjemy i władamy je do garnka. Cebule opalamy palnikiem kuchni gazowej lub kroimy ją w ćwiartki i karmelizujemy bez dodatku tłuszczu na patelni. Dodajemy ją do pozostałych jarzyn.

Zawartość garnka zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 10 minut. Wlewamy olej.

Wsypujemy słodką paprykę oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz — gdyby pomidory były kwaśne — cukrem. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Możemy zabielić śmietaną mleczną lub roślinną. Smacznego.

Dobry przecier pomidorowy to podstawa
Dobry przecier pomidorowy to podstawa

Źródło zdjęcia: canva/Mrdidg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rytmynatury Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >