Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-21T175158.998

canva/vivoo

Dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków?

21 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubimy kiszone ogórki, jednak po ich zjedzeniu często popełniamy błąd — wylewamy zalewę. Tymczasem jest ona bardzo zdrowa. Zobacz, dlaczego warto pić wodę z ogórków kiszonych? Dowiedz się też, jak możesz ją wykorzystać w różnych potrawach.

Zalewa z kiszonych ogórków nie wygląda może nadzwyczaj apetycznie, ale kryje w sobie wiele zdrowia. Podobnie zresztą jak same kiszone ogórki. W czasie kiszenia składniki z zalewy i z ogórków wzajemnie się przenikają, w rezultacie mają więc podobny skład.

Może niekoniecznie trzeba wypijać zalewę, która zostaje z kupnych, kiszonych ogórków. Jest bowiem duża szansa, że przed nastawieniem ogórki nie były dokładnie umyte. Jeśli jednak zostanie ci zalewa z własnoręcznie przygotowanych kiszeniaków, spokojnie możesz ją pić, jednak nie więcej niż szklankę dziennie.

Dlaczego warto pić wodę z ogórków kiszonych?

Woda z kiszonych ogórków jest kwaśna, jednak nie bardziej niż były same ogórki. Jednym słowem im świeższe kiszone ogórki, tym mniej kwaśna z nich zalewa. Jednak mimo swojej kwaśności, zalewa z ogórków działa na nasz organizm odkwaszająco. Ponieważ większość spożywanych przez nas produktów ma działanie zakwaszające, woda z kiszonych ogórków może pomóc przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ta równowaga jest istotna, bo chroni przed stanami zapalnymi, a rezultacie też przed nowotworami.

W procesie kiszenia ogórków dochodzi do fermentacji, w wyniku której w kiszonce pojawiają się bakterie kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na nasz organizm. Są zaliczane do probiotyków, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i immunologiczny, pomagają też w oczyszczaniu organizmu. Dzięki temu, że przyspieszają metabolizm, będą też naszymi sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami.

W wodzie po kiszonych ogórkach znajduje się też dużo witaminy C, witamin z grupy B, a także fosforu, cynku i magnezu. Składniki te wzmacniają organizm, korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także skórę, włosy i paznokcie. Ze względu na sporą zawartość sodu, woda po kiszonych ogórkach może być też traktowana jako naturalny izotonik, który warto wypić po wysiłku fizycznym. Nie jest jednak ze względu na sód zalecana dla osób z wysokim ciśnieniem i z chorobami nerek.

Rolada śląska

Jak przyrządzić śląską roladę?

CZYTAJ DALEJ

Jak można wykorzystać wodę z kiszonych ogórków?

Wodą z kiszonych ogórków tradycyjnie dosmacza się zupę ogórkową. Jednak nie jest to jej jedyne zastosowanie. Taką wodę możesz zastosować do zakwaszenia świeżo nastawianej do kiszenia kapusty czy buraków. Doskonale zastąpi też sok z cytryny czy ocet w rozmaitych sosach. Woda z kiszonych ogórków może też posłużyć za marynatę do mięs, drobiu czy ryb.

Na bazie wody z ogórków kiszonych warto też przygotować pożywne napoje. Możesz ją wymieszać np. z sokiem pomidorowym, zmiksować z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Inna propozycja to połączenie soku z kiszonych ogórków z maślanką, startymi, kiszonymi ogórkami, koperkiem i oliwą. Te napoje będą w 100 procentach zdrowe.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych porad. Dowiesz się np. dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków, a także co kryje w sobie sok z kiszonej kapusty.

kiszone ogórki

kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Yotka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu, magazyn-kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >