Smakosze.pl
Pstrąg tęczowy to zdrowa ryba

Canva / rusak

Dlaczego warto sięgnąć po pstrąga tęczowego?

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszna ryba potrafi wywołać szybsze bicie serca nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto sięga jednak po pstrąga tęczowego. Okazuje się, że ta pomijana ryba ma wiele zalet. Oprócz fantastycznego smaku dostarcza nam cennych składników odżywczych.

Bez wątpienia dobra ryba jest nie lada pokusą dla wielbicieli kulinariów. Na naszych stołach często goszczą różne gatunki. Niektóre z nich są nieco mniej popularne. Można do nich zaliczyć między innymi pstrąga tęczowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pstrąg tęczowy skrywa wiele zalet

Kiedy w grę wchodzi smakowita ryba nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszują ją z miłą chęcią. Niedawno prezentowaliśmy przepis na specjał w kuszącej panierce. Dziś przyjrzymy się bliżej pomijanemu gatunkowi ryby.

Z całą pewnością ryba ma przede wszystkim dobrze smakować. Ten warunek spełnia wiele gatunków. Jednak nie wszystkie z nich mogą poszczycić się takimi zaletami jak pstrąg tęczowy. Niepozorna ryba jest bogactwem składników odżywczych.

Pstrąg tęczowy dostarcza między innymi łatwo przyswajalne białko, kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, fosfor, wapń, magnez oraz żelazo. Dodatkowo warto podkreślić, że ryba ta jest niskokaloryczna. W związku z tym docenią ją osoby, które starają się o smukłą sylwetkę.

herb-2805224 1920 (1)

Rewelacyjny trick na zmiękczenie kapusty na gołąbki, nie potrzebujesz nawet garnka

CZYTAJ DALEJ

Pstrąg tęczowy charakteryzuje się lekko różowawym mięsem, które dobrze sprawdza się podczas pieczenia i grillowania. Warto wiedzieć, jak wybrać najlepszą jakościowo rybę. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka detali.

Która ryba będzie najlepsza?

Pstrąg tęczowy to ryba hodowlana. Między innymi dlatego lepiej wybierać mniejsze okazy. Wówczas mamy pewność, że są nieprzekarmione, a co za tym idzie, smakują znacznie lepiej. Na co jeszcze należy zwracać uwagę?

Kupowane przez nas ryby powinny mieć nienaruszoną łuskę. Najlepiej, jeśli mocno przywiera ona do mięsa. Odpowiedni pstrąg tęczowy wyróżnia się także wyglądem swoich skrzeli. Powinny być one lekko krwiste.

Pstrąg tęczowy świetnie smakuje po upieczeniu z dodatkiem masła oraz czosnku. Taki specjał powinien skusić do pałaszowania nawet bardziej wybrednym wielbicieli ryb. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy śledzie są zdrowe.

Pstrąg tęczowy

Pstrąg tęczowy

Canva / rusak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >