Dlaczego warto sięgnąć po pstrąga tęczowego?
Pyszna ryba potrafi wywołać szybsze bicie serca nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto sięga jednak po pstrąga tęczowego. Okazuje się, że ta pomijana ryba ma wiele zalet. Oprócz fantastycznego smaku dostarcza nam cennych składników odżywczych.
Bez wątpienia dobra ryba jest nie lada pokusą dla wielbicieli kulinariów. Na naszych stołach często goszczą różne gatunki. Niektóre z nich są nieco mniej popularne. Można do nich zaliczyć między innymi pstrąga tęczowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pstrąg tęczowy skrywa wiele zalet
Kiedy w grę wchodzi smakowita ryba nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszują ją z miłą chęcią. Niedawno prezentowaliśmy przepis na specjał w kuszącej panierce. Dziś przyjrzymy się bliżej pomijanemu gatunkowi ryby.
Z całą pewnością ryba ma przede wszystkim dobrze smakować. Ten warunek spełnia wiele gatunków. Jednak nie wszystkie z nich mogą poszczycić się takimi zaletami jak pstrąg tęczowy. Niepozorna ryba jest bogactwem składników odżywczych.
Pstrąg tęczowy dostarcza między innymi łatwo przyswajalne białko, kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, fosfor, wapń, magnez oraz żelazo. Dodatkowo warto podkreślić, że ryba ta jest niskokaloryczna. W związku z tym docenią ją osoby, które starają się o smukłą sylwetkę.
Pstrąg tęczowy charakteryzuje się lekko różowawym mięsem, które dobrze sprawdza się podczas pieczenia i grillowania. Warto wiedzieć, jak wybrać najlepszą jakościowo rybę. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka detali.
Która ryba będzie najlepsza?
Pstrąg tęczowy to ryba hodowlana. Między innymi dlatego lepiej wybierać mniejsze okazy. Wówczas mamy pewność, że są nieprzekarmione, a co za tym idzie, smakują znacznie lepiej. Na co jeszcze należy zwracać uwagę?
Kupowane przez nas ryby powinny mieć nienaruszoną łuskę. Najlepiej, jeśli mocno przywiera ona do mięsa. Odpowiedni pstrąg tęczowy wyróżnia się także wyglądem swoich skrzeli. Powinny być one lekko krwiste.
Pstrąg tęczowy świetnie smakuje po upieczeniu z dodatkiem masła oraz czosnku. Taki specjał powinien skusić do pałaszowania nawet bardziej wybrednym wielbicieli ryb. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy śledzie są zdrowe.
Canva / rusak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kobieta