Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
Dziś powiemy wam, dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów. Robi tak nawet Magda Gessler, bo to rozwiązanie niesie same korzyści. Jedną z nich jest czas przygotowania zupy, który skraca się do minimum. Poznajcie też inne zalety wynikające z użycia soku.
Zupa pomidorowa należy do top 5 polskich zup. Kochają ją mali i duzi, za jej wyraźny smak i pożywność. Często przerabiamy na nią rosół z poprzedniego dnia, bo wtedy pomidorówka powstaje błyskawicznie. Jednak Magda Gessler ma też inny, sprawdzony przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zaraz go poznacie.
Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów?
Sok z pomidorów zmieszany z bulionem czy rosołem to już prawie gotowa zupa pomidorowa. Całość wystarczy tylko trochę pogotować z przyprawami, zabielić śmietaną i gotowe. Prawda, że taka receptura brzmi zachęcająco?
Magda Gessler do przygotowania szybkiej pomidorówki używa soku domowej roboty, ale też kupnego. Takie rozwiązanie jest nie tylko szybkie i łatwe, ale powstała w ten sposób zupa jest bardzo smaczna i pełna wartościowych składników.
Przepis na pomidorową na soku
Składniki:
-
2 cebule
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 l soku pomidorowego
-
1 l bulionu warzywnego
-
wędzona papryka
-
sól, pieprz
-
3 łyżki śmietany
Przygotowanie zupy pomidorowej
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę i podsmaż ją, mieszając.
Dodaj sok pomidorowy i bulion. Gotuj całość 15 minut. Zupę dopraw papryką, solą i pieprzem. Zblenduj ją, by rozdrobnić cebulę.
Śmietanę rozmieszaj z niewielką ilością gorącego wywaru, wlej do pozostałej zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę podawaj z makaronem.
Po więcej przepisów na zupę pomidorową zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na pomidorową z dodatkiem kaszy , a także na zupę pomidorową z dodatkiem maślanki .
Źródło zdjęcia: canva/aluxum
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
-
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
-
Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Źródło: naukajedzenia, ofeminin