Smakosze.pl Porady Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
canva/Josef Mohyla

Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler

27 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiemy wam, dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów. Robi tak nawet Magda Gessler, bo to rozwiązanie niesie same korzyści. Jedną z nich jest czas przygotowania zupy, który skraca się do minimum. Poznajcie też inne zalety wynikające z użycia soku.

Zupa pomidorowa należy do top 5 polskich zup. Kochają ją mali i duzi, za jej wyraźny smak i pożywność. Często przerabiamy na nią rosół z poprzedniego dnia, bo wtedy pomidorówka powstaje błyskawicznie. Jednak Magda Gessler ma też inny, sprawdzony przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zaraz go poznacie.

Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów?

Sok z pomidorów zmieszany z bulionem czy rosołem to już prawie gotowa zupa pomidorowa. Całość wystarczy tylko trochę pogotować z przyprawami, zabielić śmietaną i gotowe. Prawda, że taka receptura brzmi zachęcająco?

Magda Gessler do przygotowania szybkiej pomidorówki używa soku domowej roboty, ale też kupnego. Takie rozwiązanie jest nie tylko szybkie i łatwe, ale powstała w ten sposób zupa jest bardzo smaczna i pełna wartościowych składników.

Przepis na pomidorową na soku

Składniki:

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 l soku pomidorowego

  • 1 l bulionu warzywnego

  • wędzona papryka

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie zupy pomidorowej

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę i podsmaż ją, mieszając.

Dodaj sok pomidorowy i bulion. Gotuj całość 15 minut. Zupę dopraw papryką, solą i pieprzem. Zblenduj ją, by rozdrobnić cebulę.

Śmietanę rozmieszaj z niewielką ilością gorącego wywaru, wlej do pozostałej zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę podawaj z makaronem.

Po więcej przepisów na zupę pomidorową zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na pomidorową z dodatkiem kaszy , a także na zupę pomidorową z dodatkiem maślanki .

sok pomidorowy
sok pomidorowy

Źródło zdjęcia: canva/aluxum

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: naukajedzenia, ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy