Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki?
Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, bez którego trudno cokolwiek w kuchni zrobić. Jest właściwie podstawowym produktem wyposażenia naszej kuchni – kroimy na niej, siekamy, tłuczemy czy rozbijamy.
Deska do krojenia - jaką najlepiej kupić?
Obecnie w sklepach mamy wiele desek do krojenia, po które możemy sięgnąć. Oprócz tworzywa możemy wybrać jej kształt czy nawet dodatkowe funkcje.
Jednym z podstawowych udogodnień jest rant, czyli zabezpieczenie deski, które znacznie ułatwi pracę w kuchni. Taki rant chroni blat przed zabrudzeniem, a także dzięki temu, że płyny z krojonych produktów zatrzymują się w obwodzie deski, miejsce pracy pozostaje czyste.
Warto też zwrócić uwagę na modele z dziurką. Takie wycięcie będzie przydatne, gdy będziemy chcieli powiesić deskę w kuchni, a nie zajmuje tyle powierzchni, co modele z rączką. Więcej o ukrytych funkach deski do krojenia, przeczytasz w tym artykule.
Włóż deskę do krojenia do lodówki, efekty zobaczysz od razu
Dlaczego jednak warto przechowywać deskę do krojenia w lodówce? Przede wszystkim w niższej temperaturze bakterie, które mogły pozostać na powierzchni deski, nie będą tak szybko się namnażały. Jednak istnieje też powód, który wydaje się znacznie praktyczniejszy.
Wkładając deskę do lodówki, zyskujemy po prostu dodatkową półkę. Takie rozwiązanie znacznie ułatwi nam organizację rzeczy w lodówce. Wystarczy na takiej desce umieścić produkty o krótkiej dacie ważnoci, a pod nią te, które znacznie dłużej poleżą.
Źródła: Pixabay/ Free-Photos
Taka dodatkowa półka sprawi, że automatycznie sięgniesz po produkty, które znajdują się na górze. Ograniczysz tym samym ilość wyrzucanej zepsutej żywności, o której często zapominamy, myśląc, że w lodówce nic się z nią nie stanie. Podobną funkcję, co deska może spełnić też blacha do pieczenia.
Jakich rzeczy lepiej nie trzymać w lodówce?
Jedną z rzeczy, których z pewnością nie powinno się trzymać w lodówce, jest kawa. Przechowywana w ten sposób może stracić smak i aromat lub po prostu zjełczeć. Niskie temperatury szkodzą kawie i zdecydowania skracają jej "żywotność".
Kolejnym produktem, którego absolutnie nie powinno się wkładać do lodówki, jest czekolada. Latem czasem chcemy ją w ten sposób schłodzić, by się nie rozpuściła. Jednak takie postępowanie sprawi, że czekolada straci swój jednolity kolor, mogą pojawić się na niej plamy, a nawet biały nalot.
Ciekawym trikiem związanym z przechowywaniem rzeczy w lodówce, jest włożenie do niej gąbki. Stosując to rozwiązanie, możesz opóźnić procesy gnilne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotowanie Onet, Kuchenny