Deska do krojenia ma ukrytą funkcję. Wystarczy się przyjrzeć
Deska do krojenia należy do grona przedmiotów, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Istnieją różne modele tego wyposażenia. Bardzo często można spotkać się z deskami do krojenia, które mają podłużny otwór. Nie służy on wcale do wieszania.
Deska do krojenia skrywa pewien sekret
Nie da się ukryć, że deska do krojenia jest bardzo przydatnym narzędziem, które ułatwia nam rozdrabnianie różnych smakołyków. Mało kto spodziewałby się, że korzystanie z tego przedmiotu może być jeszcze prostsze. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal.
Deska do krojenia może mieć różny wygląd. Jednym z najczęstszych kształtów jest prostokąt. Tuż przy jednym z brzegów możemy zauważyć podłużny otwór. Niektórzy traktują go jako uchwyt, za który można powiesić deskę.
Okazuje się, że deska do krojenia z takim otworem, jak ten widoczny na zdjęciu powyżej, ma dodatkową funkcję. Kiedy pokroimy już nasze frykasy, wówczas dodajemy je do dania. Niekiedy kawałki spadają również w inne miejsca niż do garnka.
Otwór w desce pozwala na precyzyjne zrzucanie pokrojonych smakołyków. Każdy, kto chociaż raz wypróbował tę metodę, już zawsze z niej korzystał. Oczywiście deska do krojenia powinna być używana przez nas w odpowiedni sposób.
Co robić, aby deska do krojenia służyła nam latami?
Deska do krojenia powinna być myta przez nas po każdym zakończeniu pracy. Dzięki temu nie będą się na niej gromadziły bakterie. Dotyczy to głównie desek wykonanych z drewna. Wszelkie zanieczyszczenia dobrze schodzą przy użyciu soli i cytryny.
Na początku deska do krojenia powinna zostać obsypana gruboziarnistą solą. Następnie przecieramy ją połówką cytryny. Powstałą masę zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie ją spłukujemy. Deska do krojenia wykonana z plastiku może być czyszczona w inny sposób.
Z sody oczyszczonej, soli i odrobiny wody robimy pastę. Połączone składniki wcieramy w deskę do krojenia z tworzywa sztucznego. Na koniec całość spłukujemy wodą. Deska do krojenia będzie jak nowa.
Deska do krojenia przyda nam się podczas przygotowywania rozmaitych dań. Godna uwagi jest zupa pomidorowa z niekonwencjonalnym dodatkiem. Warto również sięgnąć po recepturę na złotą kapustę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: Pomysłodawcy; Urządzamy