Smakosze.pl
Deska do krojenia ma ukrytą funkcję

Pixabay / StockSnap

Deska do krojenia ma ukrytą funkcję. Wystarczy się przyjrzeć

9 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Deska do krojenia jest jednym z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Niektóre z nich mają podłużny otwór. Okazuje się, że służy on do celnego zrzucania pokrojonych produktów. Warto również wiedzieć, w j

Deska do krojenia należy do grona przedmiotów, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Istnieją różne modele tego wyposażenia. Bardzo często można spotkać się z deskami do krojenia, które mają podłużny otwór. Nie służy on wcale do wieszania.  

Deska do krojenia skrywa pewien sekret

Nie da się ukryć, że deska do krojenia jest bardzo przydatnym narzędziem, które ułatwia nam rozdrabnianie różnych smakołyków. Mało kto spodziewałby się, że korzystanie z tego przedmiotu może być jeszcze prostsze. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal.

Deska do krojenia może mieć różny wygląd. Jednym z najczęstszych kształtów jest prostokąt. Tuż przy jednym z brzegów możemy zauważyć podłużny otwór. Niektórzy traktują go jako uchwyt, za który można powiesić deskę.

Okazuje się, że deska do krojenia z takim otworem, jak ten widoczny na zdjęciu powyżej, ma dodatkową funkcję. Kiedy pokroimy już nasze frykasy, wówczas dodajemy je do dania. Niekiedy kawałki spadają również w inne miejsca niż do garnka.

Otwór w desce pozwala na precyzyjne zrzucanie pokrojonych smakołyków. Każdy, kto chociaż raz wypróbował tę metodę, już zawsze z niej korzystał. Oczywiście deska do krojenia powinna być używana przez nas w odpowiedni sposób. 

Co robić, aby deska do krojenia służyła nam latami?

Deska do krojenia powinna być myta przez nas po każdym zakończeniu pracy. Dzięki temu nie będą się na niej gromadziły bakterie. Dotyczy to głównie desek wykonanych z drewna. Wszelkie zanieczyszczenia dobrze schodzą przy użyciu soli i cytryny.

Na początku deska do krojenia powinna zostać obsypana gruboziarnistą solą. Następnie przecieramy ją połówką cytryny. Powstałą masę zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie ją spłukujemy. Deska do krojenia wykonana z plastiku może być czyszczona w inny sposób.

Z sody oczyszczonej, soli i odrobiny wody robimy pastę. Połączone składniki wcieramy w deskę do krojenia z tworzywa sztucznego. Na koniec całość spłukujemy wodą. Deska do krojenia będzie jak nowa.

Deska do krojenia przyda nam się podczas przygotowywania rozmaitych dań. Godna uwagi jest zupa pomidorowa z niekonwencjonalnym dodatkiem. Warto również sięgnąć po recepturę na złotą kapustę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Pomysłodawcy; Urządzamy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >
obieranie ogórka

Porady

Od której strony należy obierać ogórki?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >