Smakosze.pl
Liście laurowe

canva/LeszekCzerwonka, Getty Images

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

17 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Liście laurowe znacznie wpływają na smak oraz aromat wielu potraw, lecz można wykorzystywać je również w inny sposób. Jeśli użerasz się z molami spożywczymi w mące, włóż do niej dwa liście laurowe. Ich intensywny zapach odstrasza insekty lubujące się w naszych produktach spożywczych.

Liście laurowe znane są ze swoich szerokich zastosowań kulinarnych. Doskonale wzbogacają smak pieczonych czy duszonych mięs, gotowanych sosów, zup oraz gulaszów. 

Można znaleźć je w każdym domu, ponieważ zawsze warto mieć ich spory zapas - nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na aromatyczny rosół. Poza gotowaniem można wykorzystać je do innych rzeczy.

Włóż liść laurowy do mąki

Mole spożywcze są wyjątkowo irytującymi owadami, które dodatkowo niszczą wiele produktów spożywczych. Na szczęście jest banalnie prosty sposób, aby z nimi walczyć.

Jeśli nie jesteś w stanie rozwiązać tego problemu, po prostu włóż do słoika lub paczki z mąką kilka silnie pachnących liści laurowych, a następnie całość szczelnie zamknij.

Surówka weselna

Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki

CZYTAJ DALEJ

Olejki eteryczne zawarte w tej przyprawie są drażniące dla wielu insektów, w tym moli spożywczych, które starają się go unikać. Dzięki temu nie będą próbowały dostać się do szafek z jedzeniem.

Jak jeszcze wykorzystać liście laurowe?

Te niepozorne listki świetnie sprawdzają jako podstawa do przygotowania prozdrowotnego naparu. Wykazują właściwości rozgrzewające, co poprawia działanie układu pokarmowego.

Aby sporządzić napar, zmiel 5 liści laurowych w moździerzu kuchennym, przesyp pył do kubka i zalej ciepłą, lecz nie wrzącą wodą. Odstaw całość na około 10 minut pod przykryciem.

Taki napój należy pić po posiłku, co ułatwi przyswajanie wartości odżywczych, przyspieszy metabolizm, a także da przyjemne uczucie rozgrzania na całym ciele.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak dokładnie działa napar z liści laurowych Ten tekst zdradza przepis na napój cynamonowo laurowy.

Liście laurowe

Źródło zdjęcia: canva/OlafSpeier, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >