Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto zjeść wieczorem banana?
Adam Moskal
Adam Moskal 02.12.2021 01:00

Dlaczego warto zjeść wieczorem banana?

Banany
canva/GabiSanda, pixabay

Sen jest naturalną koniecznością dla każdego, dlatego problemy z zasypianiem czy utrzymaniem snu są powszechne. Jak podaje portal abczdrowie, bezsenność może być zwalczana dzięki jedzeniu wieczorem bananów. Dodatkowym produktem, również wspomagającym sen, ma być cynamon. Według portalu łącząc oba składniki w naparze, można przygotować specyfik poprawiający jakość snu.

Banany są obecnie równie powszechne w Polsce, co jabłka, choć oczywiście nie rosną w naszym klimacie. Jest to umożliwione bardzo rozbudowanym system dostaw i transportu międzynarodowego, co pozwala na przewóz bananów dosłownie do każdego zakątka planety.

Jedząc banany, czerpiemy wiele korzyści, lecz dla osób z problemami ze snem, jak podaje abczdrowie, banany mogą być szczególnie cenne. Regularne jedzenie ich przed snem może nie tylko ułatwić zasypianie, lecz także wydłużyć odpoczynek.

Banany na bezsenność

W bananach znajduje się mnóstwo mikroelementów, takich jak witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Owoce te to również skarbnica minerałów: potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Kolejną zaletą jest błonnik pokarmowy, który również obecny jest w dużych ilościach w bananów.

Jak czytamy na portalu abczdrowie, największy potencjał w profilaktyce czy leczeniu problemów ze snem ma inna substancja, która również jest w bananach. Chodzi o tryptofan, który jest prekursorem serotoniny, nazywanej potocznie "hormonem szczęścia".

Według abczdrowie tryptofan jest również bardzo skutecznym i naturalnym środkiem ułatwiającym zasypianie. Po zjedzeniu banana tryptofan przyswaja się, co w rezultacie skutkuje łatwiejszym zasypianiem i mocnym snem, którego nic nie zakłóca.

Przepis na napar z bananów i cynamonu

Składniki:

  • 2 banany

  • 1 łyżeczkę cynamonu świeżo mielonego

  • litr wody

Banana na początku należy umyć i odciąć jego końce. Bez obierania trzeba pokroić go na plastry i wrzucić do garnka. Następnie zalewa się go wodą i gotuje na średnim ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Teraz należy zmniejszyć moc na minimalną i gotować wywar przez 10 minut.

Po tym czasie zdejmuje się garnek z palnika, przecedza napar przez sitko i dodaje cynamon. Jak tłumaczy abczdrowie, napar należy pić codziennie przez tydzień po jednej filiżance dziennie przed snem. Po tygodniu robi się tydzień przerwy i ponownie zaczyna pić napar.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto sięgać po banany jak najczęściej. Ten tekst wyjawia, jak rozpoznać zepsute banany.

Napar z banana i cynamonu

Źródło zdjęcia: canva/HeikeRau, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: portal.abczdrowie.pl Zapraszamy na nasz Instagram