Do kiszenia ogórków lepiej użyć świeży, czy suszony koper?
Ogórki kiszone to danie, które już osiągnęło status kultowego. Wielu miłośników tego przetworu zapewne doskonale pamięta moment, w którym przyrządzało go po raz pierwszy. Wcale nie jest to proste wyzwanie. Musimy stawać przed różnymi kulinarnymi dylematami m.in. czy lepiej użyć świeżego, czy też suszonego kopru.
Lato to czas przygotowywania przetworów. Wielu z nas podchodzi do tego zajęcia z ogromnym entuzjazmem.
Przebojem są kiszone ogórki, których nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Pewna kobieta, która przyrządzała je pierwszy raz podzieliła się na forum swoimi wątpliwościami.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Suszony, czy świeży? Jaki koper jest lepszy do kiszonych ogórków?
Pewna kobieta, która sama siebie określiła jako początkująca pani domu zdradziła na forum, że z zapałem zabrała się do kiszenia ogórków.
Przygotowała niezbędne składniki, a z ogrodu przyniosła świeży koper. Niestety, zauważyła w sieci informację, że do ogórków kiszonych lepszym wyborem jest suszony. Kobieta podzieliła się swoimi wątpliwościami w sieci. Natychmiast dostała odpowiedź.
Internautki wyjawiły, że zdecydowanie lepszym wyborem jest świeży koper. Wspaniale, jeśli jest z ogrodu, ponieważ dzięki niemu nasze ogórki zyskują wyjątkowy zapach.
Jakie przyprawy dodajemy do ogórków kiszonych?
Tradycyjnie do ogórków kiszonych wkładany koper, korzeń, chrzanu oraz czosnek. Musimy pamiętać o ich wcześniejszym dokładnym oczyszczeniu, aby nie dopuścić do zakażenia bakteriami.
Masa przypraw nie powinna przekraczać 3 procent masy ogórków. Zdecydowanie lepszym wyborem są świeże przyprawy, ponieważ suszone mogą niestety sprawić, że nasze ogórki kiszone będą gorzkie.
Na naszej stronie znajdziecie również przepis na obłędne ogórki w zalewie musztardowej oraz sposób na chrupie ogórki małosolne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kafeteria/ beszamel se