Smakosze.pl
image

john shepherd, Getty Images Signature

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

18 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tłuczone ziemniaki pojawiają się na obiadowym stole tak często, że mogły się już niejednej osobie znudzić. Wystarczy jednak dodać do nich trochę żółtego sera, a ich smak znacznie się poprawi. Dodatkowo ser zmieni strukturę kartofli, które staną się bardziej kremowe.

Tłuczone ziemniaki jadamy praktycznie każdego dnia - mało który Polak jest w stanie oprzeć się ich delikatnej konsystencji i gładkości. Pomimo ich popularności, codzienne jedzenie takiego dodatku może się szybko znudzić każdemu. Dlatego prezentujemy niżej świetną alternatywę.

Dodanie do ziemniaków sera nadaje im ostrzejszego smaku, aromatu oraz zupełnie nową fakturę. Poza serem, do ziemniaków wrzucany jest również majonez oraz masło, co jest gwarancją doskonałego smaku. Recepturę przyrządzisz w kilka chwil, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby jej nie spróbować.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Przepis na tłuczone ziemniaki z serem

Składniki:

  • kilogram ziemniaków

  • szklanka tartego sera żółtego

  • trzy łyżki masła

  • trzy łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków pod bieżącą wodą, w celu pozbycia się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie obierz je ze skórki i od razu wrzuć do garnka z wodą. Postaw go na gazie o największej mocy.

Ogórki małosolne i kwestia soli

Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

CZYTAJ DALEJ

Do wody wsyp dużo soli. Gotuj kartofle, aż całkowicie staną się miękkie, zazwyczaj wystarcza na to 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź kartofle i ponownie postaw je na ogień, tym razem mały. Podgrzewaj je kilka minut, aż pozostałość wody wyparuje.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub utłucz za pomocą tłuczka. Pamiętaj, że pierwsza opcja pozwala uzyskać gładszą teksturę. Dodaj do ciepłych bulw ser, majonez oraz masło i energicznie je wymieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Smacznego.

Projekt bez tytułu (37)

Źródło: from_my_point_of_view, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >