Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do masy i wstaw do piekarnika. Ten zimowy sernik to strzał w 10
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.01.2025 17:33

Dodaj do masy i wstaw do piekarnika. Ten zimowy sernik to strzał w 10

sernik
Fot. Shutterstock/NatashaPhoto

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Sylwestra? Przygotuj puszysty i delikatny sernik z korzenno- pomarańczową nutą. To połączenie posmakuje całej rodzinie. Ciasto jest jednym z najlepszych, zimowych deserów.

Zimowy sernik poleca się na Sylwestra

Ten sernik to moja ulubiona wariacja kulinarna. Spód do ciasta przygotowuję z ciasteczek korzennych. Do masy dodaję natomiast skórkę otartą z całej pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną. Sernik w tym wydaniu smakuje jak marzenie. Jest idealny na święta i na Sylwestra.

Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej sernik nie wyrośnie. Sernik piernikowy z pomarańczą przygotuj w tortownicy o średnicy 24 cm. Gotowe ciasto udekoruj według uznania.

Gorąco polecam skórkę kandyzowaną, migdały, upieczone pierniczki lub marcepanowe gwiazdki, które znajdziesz w każdym, większym sklepie. Marcepan doskonale komponuje się z serem, pomarańczą i piernikiem.

sernik.jpg
Fot. Shutterstock/PawelKacperek
W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniu

Puszysty i wyśmienity sernik na piernikowym spodzie

Składniki na spód:

  • 200 g kruchych ciastek korzennych
  • 80 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 80 g masła
  • opakowanie cukru z wanilią
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 220 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

Składniki na polewę:

  • tabliczka czekolady deserowej
  • 20 g masła

Jak zrobić sernik z pomarańczą?

Na początku przygotuj spód: ciasteczka pokrusz na proszek. Następnie połącz z roztopionym masłem. Ułóż na tortownicy (średnica 24 cm) z papierem do pieczenia, dociśnij i wstaw do lodówki.

Przygotuj masę serową: żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, budyń i ponownie wymieszaj. Teraz stopniowo dodawaj ser twarogowy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj skórkę kandyzowaną i skórkę otartą z pomarańczy.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C z opcją grzania góra- dół. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją do sera i wymieszaj delikatnie łyżką. Masę przełóż na ciasteczkowy spód i rozprowadź równomiernie.

Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 60-70 minut. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Studź go w zamkniętym urządzeniu przez 30 minut. Po tym czasie lekko uchyl drzwi i studź kolejne 30 minut, a następnie wyjmij.

Gdy sernik ostygnie, przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę. Dodaj masło i mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Polewę rozprowadź po serniku i odstaw, aż zastygnie. 

Na Sylwestra polecamy również szybką przekąskę z ciasta francuskiego oraz sałatkę “Słonecznik”. Jest lepsza niż gyros.

sernik.jpg
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot