Dodaj do masy i wstaw do piekarnika. Ten zimowy sernik to strzał w 10
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Sylwestra? Przygotuj puszysty i delikatny sernik z korzenno- pomarańczową nutą. To połączenie posmakuje całej rodzinie. Ciasto jest jednym z najlepszych, zimowych deserów.
Zimowy sernik poleca się na Sylwestra
Ten sernik to moja ulubiona wariacja kulinarna. Spód do ciasta przygotowuję z ciasteczek korzennych. Do masy dodaję natomiast skórkę otartą z całej pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną. Sernik w tym wydaniu smakuje jak marzenie. Jest idealny na święta i na Sylwestra.
Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej sernik nie wyrośnie. Sernik piernikowy z pomarańczą przygotuj w tortownicy o średnicy 24 cm. Gotowe ciasto udekoruj według uznania.
Gorąco polecam skórkę kandyzowaną, migdały, upieczone pierniczki lub marcepanowe gwiazdki, które znajdziesz w każdym, większym sklepie. Marcepan doskonale komponuje się z serem, pomarańczą i piernikiem.
W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniuPuszysty i wyśmienity sernik na piernikowym spodzie
Składniki na spód:
- 200 g kruchych ciastek korzennych
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 4 jajka
- 80 g masła
- opakowanie cukru z wanilią
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 220 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 pomarańczy
- 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
Składniki na polewę:
- tabliczka czekolady deserowej
- 20 g masła
Jak zrobić sernik z pomarańczą?
Na początku przygotuj spód: ciasteczka pokrusz na proszek. Następnie połącz z roztopionym masłem. Ułóż na tortownicy (średnica 24 cm) z papierem do pieczenia, dociśnij i wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową: żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, budyń i ponownie wymieszaj. Teraz stopniowo dodawaj ser twarogowy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj skórkę kandyzowaną i skórkę otartą z pomarańczy.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C z opcją grzania góra- dół. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją do sera i wymieszaj delikatnie łyżką. Masę przełóż na ciasteczkowy spód i rozprowadź równomiernie.
Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 60-70 minut. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Studź go w zamkniętym urządzeniu przez 30 minut. Po tym czasie lekko uchyl drzwi i studź kolejne 30 minut, a następnie wyjmij.
Gdy sernik ostygnie, przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę. Dodaj masło i mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Polewę rozprowadź po serniku i odstaw, aż zastygnie.
Na Sylwestra polecamy również szybką przekąskę z ciasta francuskiego oraz sałatkę “Słonecznik”. Jest lepsza niż gyros.