Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj zamiast bułki do masy na mielone. Wyjdą delikatne i soczyste, jak nigdy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.12.2024 21:00

Dodaj zamiast bułki do masy na mielone. Wyjdą delikatne i soczyste, jak nigdy

mięso mielone
Fot. Shutterstock

Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Ulepsz swój tradycyjny przepis, a wyjdą nie tylko smaczne, ale i bardzo soczyste. Jeden składniki zupełnie odmieni klasyczne danie, dlatego sprawdź, co warto dodać do mięsa.

Sposób na doskonałe kotlety mielone

Kotlety mielone swoim smakiem zyskały taką sławę, że nikomu nie trzeba ich przedstawiać. Ich delikatne wnętrze i chrupiąca skórka zachwyca każdego. Pomimo to czasami jednak zdarza się, że kotlety po usmażeniu wychodzą suche i tracą nie tylko na smaku, ale i na jakości. 

Na szczęście można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Zamiast bułki tartej należy wsypać zupełnie inny składnik. Dodatek sprawi, że mięso na mielone będzie nie tylko smaczne, ale też delikatne. O tym, co dodać i jak przygotować kotlety, dowiesz się z dalszej części tekstu.

kasza.jpg
Fot. Canva/AGfoto
Pokrój kapustę na plastry i ułóż mięso mielone. Przy tym gołąbki mogą się schować

Mięso mielone tylko z tym składnikiem

Przez długi czas nieodłącznym składnikiem kotletów była bułka tarta. Nadawała im chrupkości, jak i charakterystycznego smaku. Okazuje się, że można zastąpić ją kaszą manną. Warto to zrobić, ponieważ dzięki temu składnikowi konsystencja kotletów zyska na delikatności i wspomnianej soczystości. Dokładne proporcje poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na soczyste kotlety mielone

Przygotowanie kotletów rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Wsyp kaszę mannę i wbij jajko. 

Całość dopraw pieprzem, solą. Wymieszaj na jednolitą masę. 

Z masy uformuj kotlety. Układaj je na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż z obu stron na złocistobrązowy kolor. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad.

Sprawdź także, co Tomasz Jakubiak mówi o leczeniu w Izraelu oraz wypróbuj sposób na nietypowe danie z kapusty

kotlety.jpg
Fot. Canva/robert6666