Odkąd mam ten przepis, nie kupuję już chleba. Wychodzi lepiej niż z piekarni
Z tym prostym przepisem doskonały pszenny chleb jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Oparty o suszone drożdże, bez garowania i żadnych uciążliwości, wyjdzie w każdych warunkach. Kiedy jeszcze ciepły pojawi się na stole, wzbudzi zachwyt w biesiadnikach.
Prosty biały chleb
Świeży chleb to podstawa udanego śniadania. By go sobie zapewnić, nie musimy – wbrew pozorom – wychodzić co rano do piekarni. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników. Wobec przepisów na domowy chleb jesteśmy często uprzedzeni, przekonani, że wypiek jest trudną sztuką. Jednak, jak pokazuje ten przepis, nie musi nią być.
Sekretem uproszczenia są m.in. drożdże instant. Sprawiają one, że chleb wyrasta sam i dosłownie w chwilę. Oczywiście, największe arcydzieła sztuki kulinarnej wymagają długiego garowania i kilku istotnych zabiegów. Ale nie każde pieczywo należy do tej kategorii.
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba 100 razy lepsza od karpiaPrzepis na chleb
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy od Olgi. Pokazana tam jest metoda składania chleba w pieczołowitym wydaniu. Pamiętajmy, by oprócz zagniatania ciasta, poskładać je (jak pranie) w warstwy, co rozluźni i napowietrzy ciasto.
Składniki
- ½ kg pszennej mąki chlebowej typu 720
- 1 opakowanie (8 g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Domowy chleb na drożdżach instant
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i drożdże. Mieszamy składniki rózgą, by równomiernie rozprowadziły się w cieście. Dolewamy 400 ml ciepłej wody.
Z mieszanki zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je, aż przestanie kleić się do rąk. W dalszym ciągu będzie jednak dość rzadkie.
Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką.
Chleb wyrabiamy, posypując mąką w miarę potrzeby. Układamy z niego kulkę. Następnie dzielimy go na połowy, a z każdej formujemy dość gruby placek – nie musi być równomierny.
Placek składamy kilka razy tak, by powoli formować z niego bochenek. Kiedy doprowadzimy go do formy przypominającej kształtem chleb, układamy go w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wzdłuż i w poprzek bochenka robimy żyletką po jednym nacięciu.
Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta. Mogą znajdować się blisko siebie i skleić podczas pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy chleb przez ok. 35 minut, aż będzie rumiany. Wstawiając go, wrzucamy na dno piekarnika 2-3 kostki lodu, by naparowały wnętrze pieca.
Wypróbuj też przepisy na najlepsze kotlety mielone i kluski na śmietanie.
Źródło: youtube.com/przepisy_od_olgi