Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dolej 100 ml do ciasta na naleśniki. Będą aksamitne i pełne smaku, jak nigdy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.02.2023 08:03

Dolej 100 ml do ciasta na naleśniki. Będą aksamitne i pełne smaku, jak nigdy

naleśniki
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv

Mamy absolutny hit, jeśli chodzi o przepis na naleśniki. Sekretem ich ciasta jest dodatek gęstego, słodkiego mleka skondensowanego. Dzięki niemu otrzymujemy nie tylko idealną konsystencję, ale także doskonały smak potrawy. Zapomnij o innych sposobach.

Do przyrządzenia tych rewelacyjnych naleśników potrzebne jest zaledwie kilka produktów. Poza mlekiem skondensowanym są to same podstawowe składniki, jak mąka, jaja, woda gazowana i olej. Zmiksuj całość na gładką masę, usmaż i ciesz się wyjątkowo apetycznym daniem. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Przepis na najlepsze naleśniki z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 100 ml mleka skondensowanego

  • ok. 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • ok. 1/2 szklanki zwykłego mleka

  • 2 jajka

  • 4 łyżki oleju

  • szczypta soli

Jak usmażyć doskonałe naleśniki z dodatkiem mleka skondensowanego?

Mleko skondensowane przełóż do miski i zmiksuj je z połową ciepłej wody. Potem dodaj jajka, olej, mąkę, zwykłe mleko, sól i resztę ciepłej wody.

Składniki na naleśniki wymieszaj za pomocą miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i jednolita. Odstaw ciasto na bok na 15-20 minut, aby odpoczęło i zyskało odpowiednią konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody lub zwykłego mleka.

Na średniej mocy palnika dobrze rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Następnie wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie wykonując patelnią koliste ruchy. Naleśniki smaż na złocisty kolor z obu stron. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Sprawdź jak usmażyć rewelacyjne naleśniki bez dodatku mąki. Obłędne pomarańczowe naleśniki Ani Starmach wprost uwodzą smakiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaczny.tv