Domowe malibu – przepis na mleczny likier z kokosem
Malibu to trunek pochodzący z Barbados, przygotowywany na bazie rumu o mocnym aromacie kokosu z zawartością alkoholu 21%. W wersji domowej rum zastąpimy wódką, ale kokosowy aromat i wspaniała, gęsta konsystencja - gwarantowane! Dzisiaj zaprezentuję Wam 2 przepisy na wykonanie likieru, pierwszy na bazie wiórek kokosowych, a drugi z mlekiem kokosowym.
Likier na bazie wiórków kokosowych - przepis
Podobno najlepszy, ale trzeba zacząć go robić trochę wcześniej. Potrzebujecie do tego wiórek kokosowych, wódki, mleka skondensowanego słodzonego oraz niesłodzonego. Aby drink był mocno kokosowy, wiórki namaczamy w alkoholu i zostawić do napęcznienia na około tydzień.
Składniki:
200g wiórków kokosowych500ml wódki (lub 200ml spirytusu plus 300ml wody)500ml mleka skondensowanego słodzonego300ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Sposób przygotowania:
Pracę nad likierem musimy zacząć 1-2 tygodnie wcześniej. Wtedy wsypujemy nasze 200 gramów wiórków kokosowych do litrowego słoika i zalewamy je 500 ml wódki. Słoik zakręcamy i odstawiamy w suche, ciemne miejsce (można na przykład przykryć ściereczką). Raz dziennie potrząsamy słoikiem.
Po tym czasie otwieramy słoik i wykładamy wiórki na ułożone na garnku sitko o bardzo drobnych oczkach (jeśli takiego nie mamy, możemy wyłożyć go gazą lub pieluchą tetrową). Dobrze je wyciskamy. Najlepiej robić to partiami. W garnku powinno zostać około 350 ml wódki kokosowej.
Kolejnym krokiem jest wymieszanie skondensowanego mleka w misce (słodzonego i niesłodzone) przy pomocy trzpeczki. Mieszamy, powoli wlewając wódkę kokosową do mleka (nie na odwrót, bo może się zwarzyć).
Gotowy likier przelewamy do szklanej butelki lub słoika i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Najlepiej podawać schłodzony.
Pomysły na wiórki kokosowe. Co zrobić, żeby ich nie zmarnować.
Do czego użyć wiórki kokosowe? Wiórki można zamknąć w pojemniku i wykorzystać jako posypkę, na przykład do lodów albo naleśników z czekoladą. Można też wykorzystać je od razu i zrobić na przykład ciasto Rafaello lub kokosanki.
Likier na bazie mleka kokosowego
Teraz pora na drugi przepis. Jest zdecydowanie szybszy, ale trochę mniej kremowy. Możecie zrobić go w ten sam dzień, w którym chcecie go podać gościom.
Składniki:
200 g mleczka kokosowego100 g cukru białego200 ml wódki lub 75 ml spirytusu
Sposób przygotowania:
Mleko i cukier umieszczamy w rondelku. Rondelek podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru.
Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy wódkę i mieszamy. Po schłodzeniu możemy wyjąć i przechowywać w temperaturze pokojowej, na przykład w barku.
Z czym lider kokosowy?
Likier kokosowy wyśmienicie smakuje solo, ale jeśli chcecie spróbować nowych rzeczy, polecam Wam likier kokosowy w połączeniu z sokiem ananasowym lub jako dodatek do kawy. Spośród drinków bazujących na likierze kokosowym wartych spróbowania jest drink Rafaello, likier kawowy z Malibu albo deser na bazie likieru - Czekoladowa Moc.