Domowe malibu – przepis na mleczny likier z kokosem
pixabay.com

Domowe malibu – przepis na mleczny likier z kokosem

Bardzo smaczny, łagodny, kremowy, lekko kokosowy i słodki (ale nie przesłodzony!) Jest prosty w wykonaniu, chociaż w wersji z wiórkami kokosowymi wymaga trochę czasu. Jeśli chcecie poznać receptę na pyszny lider a'la malibu, koniecznie zapoznajcie się z tym przepisem!

Malibu to trunek pochodzący z Barbados, przygotowywany na bazie rumu o mocnym aromacie kokosu z zawartością alkoholu 21%. W wersji domowej rum zastąpimy wódką, ale kokosowy aromat i wspaniała, gęsta konsystencja - gwarantowane! Dzisiaj zaprezentuję Wam 2 przepisy na wykonanie likieru, pierwszy na bazie wiórek kokosowych, a drugi z mlekiem kokosowym.

Likier na bazie wiórków kokosowych - przepis

Podobno najlepszy, ale trzeba zacząć go robić trochę wcześniej. Potrzebujecie do tego wiórek kokosowych, wódki, mleka skondensowanego słodzonego oraz niesłodzonego. Aby drink był mocno kokosowy, wiórki namaczamy w alkoholu i zostawić do napęcznienia na około tydzień.

Składniki:

200g wiórków kokosowych
500ml wódki (lub 200ml spirytusu plus 300ml wody)
500ml mleka skondensowanego słodzonego
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego


Sposób przygotowania:

Pracę nad likierem musimy zacząć 1-2 tygodnie wcześniej. Wtedy wsypujemy nasze 200 gramów wiórków kokosowych do litrowego słoika i zalewamy je 500 ml wódki. Słoik zakręcamy i odstawiamy w suche, ciemne miejsce (można na przykład przykryć ściereczką). Raz dziennie potrząsamy słoikiem.


Po tym czasie otwieramy słoik i wykładamy wiórki na ułożone na garnku sitko o bardzo drobnych oczkach (jeśli takiego nie mamy, możemy wyłożyć go gazą lub pieluchą tetrową). Dobrze je wyciskamy. Najlepiej robić to partiami. W garnku powinno zostać około 350 ml wódki kokosowej.

Kolejnym krokiem jest wymieszanie skondensowanego mleka w misce (słodzonego i niesłodzone) przy pomocy trzpeczki. Mieszamy, powoli wlewając wódkę kokosową do mleka (nie na odwrót, bo może się zwarzyć).

Gotowy likier przelewamy do szklanej butelki lub słoika i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Najlepiej podawać schłodzony.

Pomysły na wiórki kokosowe. Co zrobić, żeby ich nie zmarnować.


Do czego użyć wiórki kokosowe? Wiórki można zamknąć w pojemniku i wykorzystać jako posypkę, na przykład do lodów albo naleśników z czekoladą. Można też wykorzystać je od razu i zrobić na przykład ciasto Rafaello lub kokosanki.


Likier na bazie mleka kokosowego

Teraz pora na drugi przepis. Jest zdecydowanie szybszy, ale trochę mniej kremowy. Możecie zrobić go w ten sam dzień, w którym chcecie go podać gościom.

Składniki:

200 g mleczka kokosowego
100 g cukru białego
200 ml wódki lub 75 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Mleko i cukier umieszczamy w rondelku. Rondelek podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru.

Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy wódkę i mieszamy. Po schłodzeniu możemy wyjąć i przechowywać w temperaturze pokojowej, na przykład w barku.

Z czym lider kokosowy?

Likier kokosowy wyśmienicie smakuje solo, ale jeśli chcecie spróbować nowych rzeczy, polecam Wam likier kokosowy w połączeniu z sokiem ananasowym lub jako dodatek do kawy. Spośród drinków bazujących na likierze kokosowym wartych spróbowania jest drink Rafaello, likier kawowy z Malibu albo deser na bazie likieru - Czekoladowa Moc.


Jak zrobić drink Rafaello?

Z wyczuwalnym aromatem kokosa, migdału, wanilii, gęsty i kremowy drink Rafaello. Oto przepis!

Składniki:

40 ml wódki waniliowej (z powyższego przepisu już wiecie jak ją zrobić samodzielnie)
20 ml domowego likieru kokosowego
10 ml syropu kokosowego
10 ml syropu migdałowego
60 ml mleczka kokosowego
50 ml śmietanki 18%

Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej w szejkerze wypełnionym lodem) i odcedzamy do kieliszka.

Likier kawowy z malibu

Z naszego likieru kokosowego możemy stworzyć również przepyszny likier kawowy.

Składniki:

3 łyżki kawy rozpuszczalnej + wrzątek lub espresso lungo
200 ml likieru kokosowego
150 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego

Kawę zalewamy małą ilością wrzątku i mieszamy. Zamiast niej możemy użyć przedłużonego espresso.
Mleko zagęszczone mieszamy z likierem kokosowym i dodajemy 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego i rozpuszczoną kawę. Dokładnie mieszamy. Możemy wypić go od razu, ale z czasem nabierze coraz więcej smaku. Zapakowany w ładną, ozdobną butelkę lub karafkę może być świetnym prezentem dla najbliższych.

Czekoladowy raj - przepis na czekoladowy drink z lodami i likierem kokosowym

Składniki:

50 ml likieru kokosowego
50 ml likieru kakaowego
szklanka lodów czekoladowych
szklanka mleka

Miksujemy wszystkie składniki w szejkerze lub blenderze kielichowym. Przelewamy do szklanki. Drink możemy udekorować bitą śmietaną. Podajemy od razu po przygotowaniu, ze słomką. Smacznego!

Następny artykuł