Smakosze.pl
Domowe malibu – przepis na mleczny likier z kokosem

pixabay.com

Domowe malibu – przepis na mleczny likier z kokosem

16 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Udostępnij:

Bardzo smaczny, łagodny, kremowy, lekko kokosowy i słodki (ale nie przesłodzony!) Jest prosty w wykonaniu, chociaż w wersji z wiórkami kokosowymi wymaga trochę czasu. Jeśli chcecie poznać receptę na pyszny lider a'la malibu, koniecznie zapoznajcie

Malibu to trunek pochodzący z Barbados, przygotowywany na bazie rumu o mocnym aromacie kokosu z zawartością alkoholu 21%. W wersji domowej rum zastąpimy wódką, ale kokosowy aromat i wspaniała, gęsta konsystencja - gwarantowane! Dzisiaj zaprezentuję Wam 2 przepisy na wykonanie likieru, pierwszy na bazie wiórek kokosowych, a drugi z mlekiem kokosowym.

Likier na bazie wiórków kokosowych - przepis

Podobno najlepszy, ale trzeba zacząć go robić trochę wcześniej. Potrzebujecie do tego wiórek kokosowych, wódki, mleka skondensowanego słodzonego oraz niesłodzonego. Aby drink był mocno kokosowy, wiórki namaczamy w alkoholu i zostawić do napęcznienia na około tydzień.

Składniki:

200g wiórków kokosowych500ml wódki (lub 200ml spirytusu plus 300ml wody)500ml mleka skondensowanego słodzonego300ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

Pracę nad likierem musimy zacząć 1-2 tygodnie wcześniej. Wtedy wsypujemy nasze 200 gramów wiórków kokosowych do litrowego słoika i zalewamy je 500 ml wódki. Słoik zakręcamy i odstawiamy w suche, ciemne miejsce (można na przykład przykryć ściereczką). Raz dziennie potrząsamy słoikiem.

Po tym czasie otwieramy słoik i wykładamy wiórki na ułożone na garnku sitko o bardzo drobnych oczkach (jeśli takiego nie mamy, możemy wyłożyć go gazą lub pieluchą tetrową). Dobrze je wyciskamy. Najlepiej robić to partiami. W garnku powinno zostać około 350 ml wódki kokosowej. 

Kolejnym krokiem jest wymieszanie skondensowanego mleka w misce (słodzonego i niesłodzone) przy pomocy trzpeczki. Mieszamy, powoli wlewając wódkę kokosową do mleka (nie na odwrót, bo może się zwarzyć).

Gotowy likier przelewamy do szklanej butelki lub słoika i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Najlepiej podawać schłodzony.

Pomysły na wiórki kokosowe. Co zrobić, żeby ich nie zmarnować.

Do czego użyć wiórki kokosowe? Wiórki można zamknąć w pojemniku i wykorzystać jako posypkę, na przykład do lodów albo naleśników z czekoladą. Można też wykorzystać je od razu i zrobić na przykład ciasto Rafaello lub kokosanki. 

Likier na bazie mleka kokosowego 

Teraz pora na drugi przepis. Jest zdecydowanie szybszy, ale trochę mniej kremowy. Możecie zrobić go w ten sam dzień, w którym chcecie go podać gościom.

Składniki:

200 g mleczka kokosowego100 g cukru białego200 ml wódki lub 75 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Mleko i cukier umieszczamy w rondelku. Rondelek podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru.

Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy wódkę i mieszamy. Po schłodzeniu możemy wyjąć i przechowywać w temperaturze pokojowej, na przykład w barku.

Z czym lider kokosowy?

Likier kokosowy wyśmienicie smakuje solo, ale jeśli chcecie spróbować nowych rzeczy, polecam Wam likier kokosowy w połączeniu z sokiem ananasowym lub jako dodatek do kawy. Spośród drinków bazujących na likierze kokosowym wartych spróbowania jest drink Rafaello, likier kawowy z Malibu albo deser na bazie likieru - Czekoladowa Moc.

Jak zrobić drink Rafaello?

Z wyczuwalnym aromatem kokosa, migdału, wanilii, gęsty i kremowy drink Rafaello. Oto przepis!

Składniki:

40 ml wódki waniliowej (z powyższego przepisu już wiecie jak ją zrobić samodzielnie)20 ml domowego likieru kokosowego10 ml syropu kokosowego10 ml syropu migdałowego60 ml mleczka kokosowego50 ml śmietanki 18%

Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej w szejkerze wypełnionym lodem) i odcedzamy do kieliszka. 

Likier kawowy z malibu

Z naszego likieru kokosowego możemy stworzyć również przepyszny likier kawowy. 

Składniki:

3 łyżki kawy rozpuszczalnej + wrzątek lub espresso lungo200 ml likieru kokosowego150 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego2-3 łyżeczki cukru wanilinowego

Kawę zalewamy małą ilością wrzątku i mieszamy. Zamiast niej możemy użyć przedłużonego espresso.Mleko zagęszczone mieszamy z likierem kokosowym i dodajemy 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego i rozpuszczoną kawę. Dokładnie mieszamy. Możemy wypić go od razu, ale z czasem nabierze coraz więcej smaku. Zapakowany w ładną, ozdobną butelkę lub karafkę może być świetnym prezentem dla najbliższych.

Czekoladowy raj - przepis na czekoladowy drink z lodami i likierem kokosowym


Składniki:

50 ml likieru kokosowego50 ml likieru kakaowegoszklanka lodów czekoladowychszklanka mleka

Miksujemy wszystkie składniki w szejkerze lub blenderze kielichowym. Przelewamy do szklanki. Drink możemy udekorować bitą śmietaną. Podajemy od razu po przygotowaniu, ze słomką. Smacznego!

undefinedundefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >