Domowy sposób na ogromne zbiory ogórków
Smakowite ogórki często goszczą na naszych stołach. Często sięgamy po nie w kiszonym wydaniu lub przygotowujemy z nich rozmaite przetwory. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę. Jak możemy wzmocnić nasze ogórki?
Niezwykła mikstura, która odżywi ogórki
Nie da się ukryć, że ogórki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu podzieliliśmy się niezawodnym przepisem na ich kiszoną odsłonę. Dziś pod lupę weźmiemy specyfik, który zabezpieczy liście rośliny i sprawi, że zbiory będą bardziej obfite.
Każdy, kto kiedykolwiek uprawiał ogórki, doskonale zdaje sobie sprawę, że pożółkłe liście nie zapowiadają niczego dobrego. Ich zła kondycja może znacząco odbić się na ilości warzyw. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym roślina będzie zdrowa.
Mało kto spodziewałby się, że specyfik na ogórki można bez najmniejszych problemów przygotować z bochenka chleba. Produkt ten można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Przyrządzenie mikstury jest banalnie proste.
Pożółkłe liście zazwyczaj są oznaką tego, że ogórki mają zbyt mało witamin i minerałów lub dopadła je choroba. Oprysk na bazie chleba pozwoli nam uniknąć takiego scenariusza. Dzięki niemu zbiory ogórków będą wyjątkowo obfite. Co dokładnie jest potrzebne do przygotowania mikstury?
woda
bochenek chleba
5 ml jodu
(Pixabay / Alexey_Hulsov)
Jak przyrządzić oprysk na ogórki?
Na początku chleb musimy pokroić na mniejsze kawałki. Możemy go również porozrywać. Forma nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Tak przygotowany bochenek umieszczamy w wiadrze i zalewamy wodą.
Mieszankę wzbogacamy o jod. Wszystkie składniki muszą się połączyć. W związku z tym energicznie je mieszamy. Następnie odstawiamy wiadro na 2 godziny. Po tym czasie baza pod oprysk powinna być już gotowa.
1 litr oprysku należy rozcieńczać w 10 litrach wody. Specyfik zraszamy na liście. Najlepiej robić to raz na dwa tygodnie. Miksturę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dobrze sprawdzi się piwnica. Warto wiedzieć, czy zdrowsze są ogórki kiszone, czy konserwowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smak Dnia