Dotyka śrubokrętem, słoiki wekują się na długie lata. Banalny patent, a jaki skuteczny
Przygotowujesz przetwory na zimę? Wekowanie jest niesłychanie popularne. Pasteryzujemy owoce i warzywa, by potem cieszyć się ich smakiem w długie zimowe wieczory. Sposób ze śrubokrętem pozwoli skutecznie zawekować pyszności.
Wekowanie pyszności na zimę
Owoce i warzywa najlepiej smakują latem. Pyszne i dorodne chcielibyśmy zachować na dłużej. Jak to zrobić? Wciąż popularną metodą jest wekowanie rozmaitych pyszności na zimę. Dzięki pasteryzacji tak lubiane smaki możemy zachować na dłużej. Przetwory przydadzą się i chętnie po nie sięgniemy.
Jednak bywa, że coś nie tak idzie nam z wekowaniem. Problem często tkwi w nieprawidłowym zamknięciu przetworów. Słoiki nie chcą się zassać, co może frustrować szczególnie osoby, które zaczynają przygodę z robieniem przetworów na zimę. Co może być powodem problemów z zassaniem słoików? Czasem to wina zbyt niskiej temperatury pasteryzacji, niedokładnego dokręcenia wieczka lub zabrudzonej krawędzi słoika.
Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsąŚrubokręt pomoże podczas wekowania
Okazuje się, że można sobie poradzić z nieprawidłowo zamkniętym słoiczkiem. W prosty sposób można uratować niezassane weki. Wystarczy skorzystać z patentu, który znany jest od wielu lat. Nawet nasze babcie korzystały z tej skutecznej metody podczas wekowania przetworów w kuchni.
Przed zakręceniem ciepłego słoiczka trzeba upewnić się, że brzegi są idealnie czyste. Potem należy zostawić około centymetra wolnej przestrzeni między zakrętką a zawartością słoika. Teraz delikatnie podważamy wieczko śrubokrętem, a gdy usłyszy się charakterystyczny syk, szybko dociskamy i zakręcamy słoik. Patent jest banalnie prosty i niezwykle skuteczny w kuchni.
Trzymaj się tych zasad podczas wekowania
Bardzo ważne jest, by słoiki były porządnie wyparzone. Można je wyparzyć w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Umieszczamy tam słoiki na ruszcie do góry dnem, a zakrętki na blaszce. Po 20 minutach słoiki wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na czystym ręczniku.
Dzięki tej metodzie słoiki będą odpowiednio przygotowani do wekowania. Dzięki pasteryzacji przygotujemy znakomite przetwory pełne smaku i witamin. Nie tylko zimą będą jak znalazł. Pisaliśmy o tym, co pić, by pozbyć się oponki z brzucha. Polecaliśmy przepis na deser ze śliwkami w cieście francuskim.
Źródło: kobieta.wp.pl