Emiliano Castagna ma pyszny przepis na szybki makaron. Znakomite danie dla całej rodziny
Znany włoski kucharz Emiliano „Mieszu, mieszu” Castagna wybiera dania łatwe do zrobienia. Jego makarony łączą w sobie prostotę i wspaniały smak. To danie zachwyci całą rodzinę.
Mieszu, mieszu
Emiliano Castagna właśnie wydał książkę ze swoimi najlepszymi przepisami. W tytule, oczywiście, jego słynne „mieszu, mieszu”. W tym daniu też jest trochę mieszania, ale naprawdę niezbyt wiele. Mało jest przepisów tak prostych, a jednocześnie dających taką satysfakcję.
Książka „Mieszu, mieszu. Co ugotuje makaroniarz” to zbiór takich właśnie, prostych, receptur, z których powstają zaskakująco smakowite dania.
Kiedy spodziewam się gości, robię to proste ciasto. Zajmuje tylko 15 minut, nie muszę nawet włączać piekarnika Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Makaron prosty i pyszny
Jego propozycja gnocchi jest tak prosta, że wszystkie przygotowania do zrobienia tego dania skończymy, nim makaron się ugotuje. Potem wystarczy już tylko „mieszu, mieszu”.
Co więcej, Emiliano proponuje korzystać z gotowego makaronu, nie każe nam wyrabiać go w domu. To danie to właściwie makaron, dwa składniki i dodatki. Powstaje szybko i jest pyszne.
Włoskie, a polskie
Zaczynamy od dwóch najważniejszych składników – boczku i cukinii. Kiedy gotuje się woda na makaron, mamy naprawdę wystarczająco dużo czasu, by wszystko przygotować.
Połączenie warzywa z wieprzowiną chyba dobrze trafia w polskie gusta. Zwłaszcza, że gnocchi to zazwyczaj makaron z ziemniaków. Jesteśmy więc o krok od polskich kopytek.
Gnocchi z boczkiem, cukinią i suszonymi pomidorami
Składniki:
- Ok. 150 g boczku
- 1 cukinia
- Średnia cebula
- 4 suszone pomidory
- Pół szklanki wody
- Sól i pieprz do smaku
- Ok. 500 g gnocchi
- Garść startego Parmigiano Reggiano
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w paski. Smaż na małym ogniu, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Cukinię pokrój w kostkę, cebulę w plasterki i wrzuć do boczku. Smaż na średnim ogniu, aż boczek zacznie się rumienić.
Dodaj posiekane suszone pomidory. Przesmaż wszystko i wlej pół szklanki
wody. Gotuj ok. 8–10 minut, mieszają c od czasu do czasu. Oprósz pieprzem i solą.
Gnocchi ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź i przełóż na patelnię
z sosem. Wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj Parmigiano Reggiano. Wymieszaj wszystko dokładnie i podawaj gorące.
Przepis pochodzi z książki Emiliano Castagni “Mieszu, mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, Wydawnictwo Pascal 2003