Fantastyczny, naturalny nawóz do pomidorów, który podwaja zbiory
Pomidory z własnego ogródka wyrosną o wiele bardziej okazałe, jeśli użyjemy odpowiedniego nawozu. Niezawodną miksturę przygotujemy bez najmniejszych problemów w domowym zaciszu. Wykorzystamy w niej między innymi mleko.
Nie da się ukryć, że pomidory są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu liczne grono smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę w domowych warunkach. W takim przypadku warto sięgnąć po niezawodny nawóz.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty w przygotowaniu nawóz na pomidory
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite potrawy. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o prosty przepisie na potrawkę w stylu leczo. Dziś nasza uwaga skupi się na uprawie pomidorów.
Bez wątpienia pomidory z własnej uprawy są powodem do dumy. Każdy, kto para się domowym ogrodnictwem, oczekuje obfitych zbiorów. Warto wesprzeć pomidory wyjątkową miksturą, która dostarczy im wielu cennych składników odżywczych.
Nawóz na pomidory można z łatwością przygotować w domowych warunkach. Sklepowe specyfiki będą zbędne. Mikstura w znacznej mierze będzie bazowała na mleku. Co dokładnie jest nam potrzebne?
1 l mleka
9 l wody bez chloru
10 kropli jodu
pół łyżeczki kwasu borowego
Sprawdzony nawóz sprawi, że pomidory wyrosną znacznie lepiej
Na początku jedną szklankę wody podgrzewamy w czajniku. W jej pozostałej części mieszamy mleko. Podgrzaną wodę łączymy z kwasem borowym. Mieszankę dodajemy do mlecznego roztworu.
Całość wzbogacamy o jod i starannie mieszamy. Nawóz jest już gotowy. Najlepiej stosować go w formie oprysku. Wówczas składniki odżywcze sprawnie przenikną do roślin przez ich liście.
Pomidory odżywione taką mieszanką będą bardziej odporne na działanie szkodników oraz niekorzystne warunki. Tym samym ich owoce wyrosną bardziej okazałe. Warto przygotować się zawczasu do zbiorów. Gody uwagi jest także artykuł wyjaśniający, dlaczego liście pomidorów powinny być zrywane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: Smak Dnia