Smakosze.pl
FIlet drobiowy w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta

Pexels / Yanuar Putut

FIlet drobiowy w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta

29 Marca 2021

Autor tekstu:

Marianna Umerle

Udostępnij:

Masz ochotę na danie z fileta kurczaka, ale chcesz przyrządzić go w sposób inny niż zazwyczaj? Zapiecz go ze szpinakiem i serem feta w kieszonkach z ciasta francuskiego! Poznaj przepis na filet z kurczaka w cieście francuskim.

Filet z kurczaka na wiele sposobów: w panierce, w sosie, w cieście francuskim

To jedno z najpopularniejszych mięs, które gości na naszych talerzach. Wszystko przez to, że jest delikatne, lekkostrawne i uniwersalne. Z piersi kurczaka możemy przygotować naprawdę wiele różnych potraw na obiad. Zazwyczaj sięgamy po te sprawdzone, a należy do nich klasyczny filet z kurczaka smażony w bułce tartej i jajku. Jeśli jednak potrzebujesz odmiany na swoim obiadowym talerzu, polecamy Ci przyrządzić kurczaka inaczej. Mogą to być naleśniki wytrawne z kurczakiem i pieczarkami, kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, czy też… filet z kurczaka w cieście francuskim. Ten ostatni smakuje tak, jak wygląda – czyli naprawdę efektownie. 

Ciasto francuskie, a w nim pierś z kurczaka lub… jabłko!

Ciasto francuskie, czyli pâte feuilletée, to specyficzny rodzaj ciasta o charakterystycznej strukturze listków. Jest tłuste dzięki dużej zawartości masła, ale – trzeba to przyznać – obłędnie pyszne. Doskonale smakuje zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Z ciasta francuskiego można wykrawać różne kształty w zależności od rodzaju wypieku: rogaliki, koperty, grzebienie, rożki, rurki, paszteciki… Któż z nas nie próbował ciasta francuskiego z jabłkiem lub serem? Albo kapuśniaczków w cieście francuskim? To smakowite ciasto nadaje się do różnego typu mięs, także drobiowych. Filet z kurczaka w cieście francuskim to zdecydowanie udane połączenie.

Pierś z kurczaka w cieście francuskim – dlaczego warto dodać do niej szpinak lub brokuł?

Sama pierś z kurczaka nie wystarczy, żeby nasze danie było kompletne. W naszym przepisie polecamy nadziać piersi kurczaka farszem szpinakowo-serowym. Dzięki temu kurczak będzie soczysty, a danie… zdrowsze. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera beta-karoten oraz luteiny, które mają silne działanie przeciwnowotworowe, a także witaminę C, żelazo, potas i kwas foliowy. Wiemy, że nie każdy przepada za szpinakiem, dlatego możesz z powodzeniem zastąpić go równie zdrowym brokułem.

Przepis na filet z kurczaka w cieście francuskim

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 500 g)

  • pół kostki półtłustego sera feta (ok. 100 g)

  • opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)

  • 100 g świeżego szpinaku

  • 2 łyżki masła

  • 1 ząbek czosnku

  • przyprawy: oregano, słodka papryka, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • jajko do posmarowania

undefined

Przygotowanie

Opłucz filety pod bieżącą wodą. Wytnij z niego błonki i osusz. Przekrój każdą pojedynczą pierś na dwie części. W grubszych natnij kieszonki, a mniejsze pozostaw bez nacięcia. Natrzyj mięso solą, pieprzem i suszonym oregano, również w środku. 

W małym rondelku rozpuść 2 łyżki masła i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pędzelkiem kuchennym nasmaruj mięso. Wrzuć szpinak na durszlak i opłucz zimną wodą. Osusz go, posiekaj i podgrzej w garnku, aż zwiędnie. Odciśnij wodę ze szpinaku. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałą muszkatołową. Tak przygotowanym farszem nadziej przecięte kawałki piersi kurczaka, a na mniejszych połóż farsz na wierzchu. 

Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia. Rozwiń ciasto francuskie i ułóż 4 kwadraty na blaszce. Natnij boki ciasta w dwóch przeciwległych stron, zostawiając środek. Muszą powstać paseczki, którymi okleisz naprzemiennie każdy kawałek kurczaka. Połóż filety na środku ciasta i zwijaj paski do środka na zakładkę. 

W oddzielnym naczyniu roztrzep jajko z ziołami prowansalskimi i posmaruj każdy kawałek ciasta z kurczakiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz filety w cieście francuskim przez około 45 min.

Uwaga: smakowite ciasto francuskie nie jest polecane osobom, które mają problemy z drogami żółciowymi, wątroba lub trzustką. Jeśli wolisz wersję lekkostrawną, zalecamy Ci zmodyfikować przepis. Zamiast zapiekać pierś z kurczaka w cieście francuskim, możesz udusić ją w garnku z bulionem warzywnym lub zapiec z dodatkiem masła w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >