FIlet drobiowy w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta
Filet z kurczaka na wiele sposobów: w panierce, w sosie, w cieście francuskim
To jedno z najpopularniejszych mięs, które gości na naszych talerzach. Wszystko przez to, że jest delikatne, lekkostrawne i uniwersalne. Z piersi kurczaka możemy przygotować naprawdę wiele różnych potraw na obiad. Zazwyczaj sięgamy po te sprawdzone, a należy do nich klasyczny filet z kurczaka smażony w bułce tartej i jajku. Jeśli jednak potrzebujesz odmiany na swoim obiadowym talerzu, polecamy Ci przyrządzić kurczaka inaczej. Mogą to być naleśniki wytrawne z kurczakiem i pieczarkami, kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, czy też… filet z kurczaka w cieście francuskim. Ten ostatni smakuje tak, jak wygląda – czyli naprawdę efektownie.
Ciasto francuskie, a w nim pierś z kurczaka lub… jabłko!
Ciasto francuskie, czyli pâte feuilletée, to specyficzny rodzaj ciasta o charakterystycznej strukturze listków. Jest tłuste dzięki dużej zawartości masła, ale – trzeba to przyznać – obłędnie pyszne. Doskonale smakuje zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Z ciasta francuskiego można wykrawać różne kształty w zależności od rodzaju wypieku: rogaliki, koperty, grzebienie, rożki, rurki, paszteciki… Któż z nas nie próbował ciasta francuskiego z jabłkiem lub serem? Albo kapuśniaczków w cieście francuskim? To smakowite ciasto nadaje się do różnego typu mięs, także drobiowych. Filet z kurczaka w cieście francuskim to zdecydowanie udane połączenie.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim – dlaczego warto dodać do niej szpinak lub brokuł?
Sama pierś z kurczaka nie wystarczy, żeby nasze danie było kompletne. W naszym przepisie polecamy nadziać piersi kurczaka farszem szpinakowo-serowym. Dzięki temu kurczak będzie soczysty, a danie… zdrowsze. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera beta-karoten oraz luteiny, które mają silne działanie przeciwnowotworowe, a także witaminę C, żelazo, potas i kwas foliowy. Wiemy, że nie każdy przepada za szpinakiem, dlatego możesz z powodzeniem zastąpić go równie zdrowym brokułem.
Przepis na filet z kurczaka w cieście francuskim
Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 500 g)
pół kostki półtłustego sera feta (ok. 100 g)
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
przyprawy: oregano, słodka papryka, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
sól, pieprz
jajko do posmarowania
undefined