Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
Przyrządziliście gołąbki i została wam jeszcze kapusta? Jest wiele potraw, które możecie z niej przygotować. Wyjątkowo smaczna będzie zupa na bazie delikatnego bulionu warzywnego. Lekki specjał jest zdrowy i z pewnością spodoba się tym z was, którzy chcą zadbać o linię. Sprawdźcie też pozostałe nasze propozycje.
Gołąbki są jedną z popularniejszych potraw przyrządzanych z kapusty. Co jednak zrobić, gdy warzywa mamy więcej niż farszu , a dorobienie nadzienia nie wchodzi w grę? Możliwości jest naprawdę dużo i wybór zależy w zasadzie jedynie od naszych preferencji. Sprawdźcie jak zagospodarować nadmiar warzywa.
Kapusta nie tylko do gołąbków
Resztki kapusty wcale nie są tak trudne do zagospodarowania, jak mogłoby się wydawać. Sparzone liście możecie wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Najprostszym jest ugotowanie zupy.
Pokrojone kawałki warzywa po prostu dusimy do miękkości w bulionie lub wodzie i doprawiamy wedle uznania. Możemy dodać ziemniaki lub kaszę, by danie było bardziej sycące. Taką kapustę możemy też zamrozić i wykorzystać, gdy będziemy gotować rosół.
Liście możecie też poddusić z pieczarkami i cebulką. Odpowiednio je przyprawiając, uzyskacie naprawdę smaczny bigos czy farsz do pierogów. Proponowanym nadzieniem z powodzeniem napełnicie także paszteciki.
Duszona kapusta z przyprawami czy innymi dodatkami np. ziemniakami będzie idealna do przygotowania warzywnych kotletów albo potrawki z kaszą. Przyrządzając dodatkowo kruche ciasto, uzyskamy pyszną tartę. To danie zrobimy też bez problemu, korzystając z gotowego ciasta francuskiego.
Wykorzystanie świeżej kapusty z gołąbków
Jeśli kapusta została wam w formie surowej — bo robiliście gołąbki bez zawijania — zawsze możecie ją ukisić. Taka wersja warzywa jest naprawdę zdrowa i bardzo smaczna. Z niej również potem można przyrządzać wspomniane wcześniej zupy, pierogi czy paszteciki.
Równie dobrym pomysłem będzie przygotowanie surówki. Tu wybór także będzie ogromny, a na waszą decyzję wpływ mieć będzie tylko zawartość lodówki czy domowej spiżarki. Polecamy pyszny colesław z białej kapusty i surówkę chińską .
Źródło zdjęcia: canva/Ulyashka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje
-
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
Źródło: wariacjezaminimum, newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram