Genialny trick na przywrócenie powłoki patelni
Patelnia, jak każde inne wyposażenie w kuchni, nie ma nieskończonego życia. W trakcie używania obijamy ją o kanty szafek, przepalamy czy skrobiemy do tego stopnia, że jej powłoka może się uszkodzić. Wtedy większość z nas decyduje się na jej wyrzucenie.
Okazuje się jednak, że taka czynność jest zupełnym marnotrawieniem całkowicie dobrej patelni, którą w łatwy sposób można doprowadzić do całkowitego działania. Należy jedynie skorzystać z triku internautki, która pokazała go na swoim TikToku.
Jak naprawić patelnię?
Całe zadanie jest bardzo proste i potrzeba do jego wykonania jedynie soli oraz odrobiny wolnego czasu. Na początku należy dokładnie wymyć naczynie przy pomocy delikatnego detergentu i miękkiej gąbki. Pod żadnym pozorem nie wolno korzystać z twardych zmywaków.
Źródło: tiktok.com/@s_lou92
Po wyczyszczeniu suszy się patelnie zwykłym kuchennym ręcznikiem i stawia na palnik kuchenki (najlepsza jest gazowa, ponieważ ma najwyższą moc) i odpala gaz na wysoką moc. Gdy cała woda wyparuje z powierzchni metalu, trzeba rozsypać na nim sól.
Następnie "smaży" się ją do momentu, aż zmieni swój kolor z białego na jasno-brązowy. Po czym wysypuje się sól, wyciera jej resztkę wilgotną ściereczką i gotowe. Patelnia będzie działała jak nowa i z niewielka ilością oleju nic się nie będzie do niej przywierało.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody, dla których warto jeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście zdradzamy jakich naczyń nie należy myć w zmywarce.
Źródło: tiktok.com/@s_lou92
Jak dbać o patelnię?
Przede wszystkim nie wolno wkładać jej, gdy jest rozgrzana, do wody. Szybka i nagła zmiana temperatury wywiera ogromny wpływ na metal, a siły, jakie na niego oddziałują, mogą wytwarzać charakterystyczne odgniecenia, czy odrywającą się powłokę.
Przed pierwszym użyciem patelni ceramicznej, należy posmarować ją odrobiną oleju i pozbyć się jego nadmiaru ręcznikiem papierowym. Teraz wystarczy podgrzać ją, aż olej zacznie parować, co sprawi, że na jej wierzchu utworzy się specjalna powłoka.
Tak zakonserwowane naczynie wystarczy włożyć do szafki i przechowywać z dala od światła słonecznego - w innym wypadku tłuszcz może zjełczeć, co nada mu nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: planetapolska.com; euro.com.pl