Genialny trick z użyciem solniczki i pieprzniczki
Ile razy miałaś tak, że chciałaś dosolić potrawę, a z solniczki nie wydobyło się nawet ziarnko soli? Widzisz, że sól jest, a nie chce lecieć. Podobnie zdarza się z pieprzem. Można poradzić sobie w tej sytuacji, sięgając po wykałaczkę. My mamy jednak dla was genialny trick z użyciem solniczki i pieprzniczki, który rozwiąże ten problem.
Sól i pieprz nie chcą sypać się z solniczki i pieprzniczki zazwyczaj z dwóch powodów. Po pierwsze mogą zalegać zbrylone na dnie naczynia. Po drugie mogą być zatkane otworki, przez które przyprawy mają się wydostawać. Przyczyną jednego i drugiego problemu jest wilgoć. Może ona unosić się z parującej potrawy lub po prostu panować w pomieszczeniu.
Przy zatkanych otworkach w solniczce czy pieprzniczce możemy sobie pomóc wykałaczką. Czasami jednak okazuje się, że mimo to przyprawy nie chcą się przez nie wydostawać. Co wtedy zrobić? Pomoże wam sprawdzony trick.
Genialny trick z użyciem solniczki i pieprzniczki
Jak podaje portal Haps, pomocnym trickiem podzieliła się jedna z użytkowniczek Twittera. Zamieściła nawet filmik, na którym widać, na czym ten trick polega i jak działa.
Otóż niedrożną solniczkę trzeba trzymać w pozycji, takiej jakby się chciało doprawić potrawę, czyli sitkiem do dołu. Wtedy do dna naczynia należy przyłożyć dno pieprzniczki i pocierać nimi o siebie wykonując okrężne ruchy. Sól zacznie się sypać bez oporów. W podobny sposób można też „uruchomić" pieprzniczkę.
Jak to działa?
W czasie pocierania o siebie naczyń powstają wibracje, które wprawiają w ruch zbrylone przyprawy. To właśnie one, bez pomocy wykałaczki czy innego narzędzia, powodują odrywanie się drobinek soli czy pieprzu.
Na zbrylanie się soli w solniczce pomoże też inny, sprawdzony sposób. Wystarczy dodać do niej kilka ziaren białego ryżu. Wchłonie on nadmiar wilgoci z otoczenia i zapobiegnie zbrylaniu się przyprawy.
Na naszej stronie znajdziecie też wiele innych, kuchennych porad. Sprawdźcie, jak szybko wyczyścić deskę do krojenia, a także jak należy mrozić pierogi.
Źródło zdjęcia: canva/Aleksandr Kichigin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps