Smakosze.pl Porady Gessler bezlitośnie wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu krokietów. Przez niego nadają się do kosza
canva/arfo; IG/magdagessler_official

Gessler bezlitośnie wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu krokietów. Przez niego nadają się do kosza

5 listopada 2023

Krokiety bywają naprawdę smaczne. Zdaniem Magdy Gessler jeden błąd podczas ich przygotowania może sprawić, że będą nadawały się do wyrzucenia. Wiemy, o co należy koniecznie zadbać.

Pyszne krokiety na wyciągniecie ręki

Zawijane w ciasto naleśnikowe farsze mają swój urok. Najczęściej podajemy je do barszczu lub jemy z surówką i jeśli są dobrze przyrządzone, potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Jednymi z większych błędów są zbyt intensywne podsmażenie gotowych „roladek” i przygotowanie zbyt suchego farszu.

Magda Gessler wskazuje, że jeszcze jedną wpadkę możemy zaliczyć znacznie wcześniej. Co zdaniem restauratorki przekreśla możliwość przygotowania smacznego rarytasu? Gdy się dowiedziałam, byłam w szoku.

Dobre krokiety.jpg
canva/dompress
Eksperci biją na alarm, nie ma gorszego dodatku do kawy. Nic tak nie obciąża trzustki

Magda Gessler ma patent na krokiety

Znana z Kuchennych Rewolucji gwiazda uważa, że sekretem udanych krokietów są dobrze przygotowane naleśniki. Powinny być elastyczne — by utrzymać wewnątrz każdy farsz — i pozbawione grudek.

Według Gessler takie parametry ciasta można uzyskać jedynie, gdy zaczniemy jego przyrządzanie od przesiania mąki pszennej do miski. To do sypkiego produktu należy dodać pozostałe składniki i starannie je rozprowadzić. Jeśli marzy wam się delikatna masa na krokietowe naleśniki, warto skorzystać z jej rady.

Jaki farsz jest najlepszy do krokietów?

Choć najpopularniejsze są chyba krokiety z mięsem, w elastycznym naleśniku można zamknąć przeróżne masy. Do barszczu czerwonego najlepiej pasuje farsz grzybowy. Niektórzy też robią sycącą wersję z soczewicą .

Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na krokiety z warzywnym nadzieniem . Warte spróbowania są też niewymagające smażenia naleśników krokiety ziemniaczane . To idealny pomysł na wykorzystanie ugotowanych warzyw z poprzedniego obiadu.

Naleśniki na krokiety.jpg
canva/nndanko

Źródło: pysznosci

Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje
Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy