Smakosze.pl
Warzywne krokiety zachwycą najbliższych

Canva / iko636

Lekkie krokiety z nietypowym, warzywnym farszem

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszne krokiety potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wymagających smakoszy. Dziś wypróbujemy przepis na zawiniątka, w których wnętrzu zagoszczą wyborne warzywa. Danie z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Krokiety uchodzą za jeden z klasycznych specjałów swojskiej kuchni. Przeważnie przygotowujemy je z mięsnym farszem lub takim, który bazuje na kapuście i grzybach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by krokiety wypełnić rozmaitymi warzywami. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastycznie krokiety z warzywami zachwycą najbliższych

Nie da się ukryć, że krokiety są znakomitą propozycją obiadową. Nie bez powodu tak chętnie są zajadane przez smakoszy. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak smażyć krokiety, by nie pękały.

Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety z warzywnym nadzieniem. Specjał momentalnie zniknie z talerzy, a prośby o dokładkę są pewne. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto naleśnikowe:

  • 500 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 5 g soli

  • jajko

Farsz:

  • 400 g pieczarek

  • 2 pomidory

  • cukinia

  • papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • marchewka

  • cebula

  • kilka różyczek brokułów

  • trochę kukurydzy i groszku z puszki

Dodatki:

  • olej

  • bułka tarta

  • 2 jajka

Kotlety mielone od Magdy Gessler

Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na wyborne krokiety z warzywami

Na początku składniki na ciasto mieszamy w misce. Powinniśmy otrzymać jednolitą i dosyć ciekłą masę pozbawioną grudek. Smażymy z niej cienkie placki. Już wcześniej informowaliśmy, jak przyrządzić idealne naleśniki.

Marchewkę i brokuły gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do nich posiekaną cebulę i czosnek.

Grzyby wzbogacamy o podgotowaną i rozdrobnioną marchewkę oraz brokuły. Po kilku minutach smażenia dodajemy również pokrojoną paprykę, pomidora, kukurydzę i groszek. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Oczywiście wszystko doprawiamy.

Na środek naleśników wykładamy farsz. Zawijamy z nich krokiety. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Następnie smażymy je na gorącym oleju. Kiedy będą złocista z obu stron, wówczas nasze krokiety są już gotowe.

Krokiety w przepysznej odsłonie

Krokiety w przepysznej odsłonie

Canva / Avalon_Studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >