Smakosze.pl Przepisy Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik
Jakub Kaminski/East News, canva/margouillatphotos

Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik

16 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik, którym jest sok pomidorowy. Dzięki temu gotuje zupę o wiele szybciej niż tradycyjną. A jej smak rzeczywiście jest rewelacyjny. Po co więc tracić w kuchni więcej czasu, jak można zrobić zupę pomidorową w kilka chwil?

Magda Gessler słynie ze swoich sprytnych rozwiązań kulinarnych i dobrych pomysłów. I właśnie na taki wpadła, przyrządzając pomidorówkę. Zamiast dodawać do niej przecier pomidorowy, używa pomidorowego soku. To właśnie on stanowi podstawę zupy, bulion tylko ją dosmacza. Mamy nadzieję, że was ten przepis też zachwyci.

Pomidorówka Gessler na soku pomidorowym

Składniki:

  • 1 l bulionu

  • bazylia

  • tymianek

  • lubczyk

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 l soku pomidorowego

  • 100 ml śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy pomidorowej na soku

Do bulionu dodaj zioła i przyprawy, gotuj na niedużym ogniu kilka minut. Marchewkę, pietruszkę i por oczyść, dodaj do bulionu.

Cebulę obierz, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Dodaj do bulionu razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Gotuj je, aż zrobią się na wpół miękkie.

Dolej do garnka sok pomidorowy. Zupę zagotuj i gotuj ją na niedużym ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zabiel ją śmietaną. Przed podaniem możesz ją posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Karola Okrasy na zupę pomidorową , a także recepturę Tomasza Strzelczyka na pomidorówkę .

sok pomidorowy
canva/aluxum

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy