Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast cebuli dodaliśmy do sałatki gyros inny składnik. Wyszła jeszcze lepsza
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.06.2022 19:22

Zamiast cebuli dodaliśmy do sałatki gyros inny składnik. Wyszła jeszcze lepsza

Zamiast cebuli dodaliśmy do sałatki gyros inny składnik. Wyszła jeszcze lepsza
screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Kasieńki na YouTube

Sałatka gyros to zjawiskowa sałatka o zniewalającym smaku. Świeże warzywa, ogórki konserwowe, sosy i smażony kurczak to połączenie idealne na imprezy i spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Poznaj przepis na warstwową sałatkę gyros bez cebuli. Do sałatki dodaj białą część pora, będzie o niebo lepsza.

Sałatki to zawsze dobry pomysł, kiedy planujemy większe spotkania, uroczystości, czy imprezę. Sałatki sprawdzą się również na kolację, podwieczorek i jako dodatek do dań z grilla. Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka gyros, ale nie z cebulą, tylko z porem.

Por jest dość ostry w smaku, jednak wystarczy, że posiekane warzywo sparzymy wrzątkiem, a będzie delikatniejsze i łatwiej przyswajalne. Tak przygotowany por doskonale łączy się z resztą składników na sałatkę gyros i nadaje jej genialny smak.

Sałatki gyros nie musimy doprawiać solą i pieprzem. Kurczak w przyprawie gyros, ketchup i majonez wymieszany z gęstym jogurtem w zupełności wystarczą, aby nadać charakteru całej potrawie. Przed przygotowaniem sałatki, natrzyjmy mięso przyprawą i wstawmy do lodówki na minimum pół godziny, wtedy kurczak będzie pyszny.

Przepis na warstwową sałatkę gyros bez cebuli

Składniki na 4-5 porcji:

  • pół małej kapusty pekińskiej

  • 2 filety z kurczaka

  • biała część pora

  • 4 ogórki konserwowe

  • papryka czerwona

  • puszka kukurydzy

Dodatkowo:

  • 4 łyżki ketchupu

  • 4 łyżki majonezu

  • 3 łyżki gęstego jogurtu

  • przyprawa gyros

  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Jak zrobić sałatkę warstwową gyros bez cebuli?

Mięso umyj, oczyść, osusz i solidnie oprósz przyprawą gyros, wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie usmaż kurczaka na oleju, przełóż na ręcznik papierowy, aby oddał nadmiar tłuszczu i odstaw.

Przygotuj warzywa: por posiekaj drobno, przełóż na sitko i przelej wrzącą wodą, odstaw. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, posiekaj kapustę pekińską, a kukurydzę odsącz z zalewy.

Do większej, szklanej miski włóż usmażone mięso i polej ketchupem, następnie dodawaj warstwowo por, ogórki, kukurydzę, paprykę i całość przykryj majonezem wymieszanym z jogurtem i połóż kapustę pekińską.

Na spotkania w większym gronie doskonale sprawdzi się również lekka sałatka z selerem i ananasem. Sałatka jest hitem każdej imprezy.

Siekany por do sałatki gyros bez cebuli
canva/Drbouz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com